Len van Eeckhout: “Ik wilde iets totaal anders in de sport”

0
1748
Len van Eeckhout
Foto: Lies Mouton Photography

Len van Eeckhout rijdt nog maar sinds 2019 paard en heeft bijna 22 duizend volgers op Instagram. Ook is hij bekend onder TikTok gebruikers met 122 duizend volgers. Door verschillende blessures tijdens zijn wielrenner carrière heeft hij besloten te stoppen als prof en te kiezen voor een nieuwe uitdagende sport: paardrijden.

Zeven jaar heeft de wieler-carrière geduurd. In 2018 liep van Eeckhout een knieblessure op en moest hij geopereerd worden. “Het was echt een topjaar in de koersen, maar ik raakte van de ene in de andere blessure. Toen heb ik besloten om 2019 te stoppen met wielrennen.”

Stage plek

Van Eeckhout had niks met paarden, maar toch wilde hij graag stage lopen in de paardenwereld in de tijd dat hij nog wielerkoersen reed. Hij studeert Biotechnologie en zocht daarvoor een stage plek. “Ik dacht eigenlijk meteen aan een stage in de paarden, via vrienden ben ik bij hengstenhouderij Dekens gekomen. Maar ik kon eigenlijk helemaal niks en dan ook meteen tussen de hengsten, die zijn een stuk moeilijker. Ik had geen enkele ervaring, maar ik vond het wel super leuk.”

Iets totaal anders

“Toen ik stopte met koersen rijden dacht ik: ‘dan wil ik wel iets totaal anders doen qua sport’, iets waar ik echt geen ervaring mee heb, dat maakt de uitdaging groter en leuker. Mensen zeiden tegen mij ‘je bent eigenlijk al te oud om te beginnen met paardrijden’, dat jaar werd ik 20. Dan heb ik juist zoiets van ‘watch me’.”

Lease paard

“Eigenlijk vond ik het eng om paarden in de wei te zetten en ik kon niet eens opzadelen in het begin. Na het stoppen met wielrennen in 2019 ben ik een paardje gaan leasen op de hengstenhouderij en leerde ik paardrijden. Inmiddels rijd ik daar ook springwedstrijden mee op 1 meter niveau.”

“Vier weken lang keek ik elke dag naar trainingen van anderen”

Trainingen en video’s

Vanaf 2019 heeft van Eeckhout nog maar zeven lessen in totaal gehad, voor de rest heeft hij leren paardrijden van het kijken naar anderen. “In het begin ben ik vier weken lang elke dag bij mensen hun lessen gaan kijken om beter te worden. Nu kijk ik ook vaak naar trainingen en video’s. Mijn doel is echt om op heel hoog niveau te kunnen rijden. Dat komt denk ik nog door de competitiviteit die ik heb van het wielrennen. Maar dan zou ik veel meer begeleiding nodig moeten hebben, dat ben ik nog wel van plan.”

Opnieuw een blessure

Paardrijden heeft er voor gezorgd dat de ambitieuze ruiter aan zijn andere knie geopereerd moest worden door een blessure. “Maar na de operatie heb ik eigenlijk geen last meer. Met paardrijden heb ik er minder problemen mee dan in de wielrenner tijd.

Wielrennen of paardrijden

Of de ex-wielrenner koersen rijden leuker vindt dan paardrijden? “In wielrennen was ik echt heel goed en in paardrijden nog lang niet. Ik wil het wel graag goed kunnen, ik ben erg competitief, maar bij paardrijden is het een heel proces en dat vind ik in deze fase nog minder leuk. Bij het wielrennen is het zo dat je afhankelijk bent van jezelf, hoe hard en hoeveel je traint. Met paarden is dat wel anders, dan moet je alle twee in topvorm zijn en echt een team vormen samen. Ik verwacht altijd teveel van mezelf en dat is in de paarden niet goed.”

Te hoge verwachtingen

Als Van Eeckhout video’s terug kijkt van wedstrijden die hijvorig jaar reed, ten opzichte van de wedstrijden die hij nu rijdt, dan ziet hij wel grote verschillen. “Ook mensen in mijn omgeving vinden het knap dat ik in een korte tijd al zo kan rijden, zelf vind ik me alleen nog niet goed genoeg.”

YouTube kanaal

Door de vele volgers op social media heeft van Eeckhout een aantal sponsoren. In de toekomst wil hij een YouTube kanaal beginnen. “Een YouTube kanaal kost enorm veel tijd en ik wil dan ook investeren in goed materiaal. Op dit moment wil ik graag alle tijd en geld in het rijden stoppen, om nog beter te worden. Volgend jaar ga ik een andere opleiding studeren, wellicht dat ik dan wel meer tijd heb.”

 

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Foto’s: Lies Mouton Photography

LAAT EEN REACTIE ACHTER