Garcia Ayala over Poeta de Susaeta: “Hij is een eersteklas showbink”

0
1053

Guillermo Garcia Ayala, ruiter van Yeguada De Susaeta, leidt al jarenlang jonge paarden op tot aan de Grand Prix en is momenteel een van de meest opwindende namen van Spanje. Hij won bijvoorbeeld op de afgelopen nationale kampioenschappen goud met de PRE-hengst Poeta de Susaeta.

Informatie over dekken met Poeta de Susaeta

Geboren om te rijden

García werd zo’n beetje geboren in het zadel, zoals dat vaker het geval is bij succesvolle ruiters. Zijn liefde voor paarden kreeg hij mee van zijn vader. In 2005, toen hij nog maar 14 jaar oud was, kreeg hij de kans om assistent te worden op Yeguada de Susaeta in Madrid. Elke dag was hij op de stoeterij te vinden, zodra de school uit was.
Na twee jaar kreeg hij daar de vijfjarige merrie Editora te rijden. Dat deed de enthousiaste ruiter maar al te graag. Aan zijn tijd met de bijzondere Editora kijkt García met plezier terug. De merrie is de moeder van de inmiddels beroemde hengst Poeta de Susaeta.

Charlotte Dujardin: fan van Garcia Ayala

García had een geweldige ambitie om zo goed mogelijk te leren paardrijden. Zo kwam het dat hij het vaak opnam tegen ruiters die bijna twee keer zo oud waren als hij. En met succes! Hij wist dat de weg naar de top lang zou zijn. Maar zijn toewijding en succes zorgden ervoor dat hij niet onopgemerkt bleef, en complimenten ontving van zijn collega-ruiters. Oók van bijvoorbeeld Charlotte Dujardin, die naar verluidt een fan is van de ruiter en van Poeta de Susaeta.

“Hij had iets heel speciaals, Poeta de Susaeta”

De naam van Poeta is gevallen. García begon met zijn opleiding in 2015; Poeta was toen vier jaar. “Meteen wist ik dat er iets heel speciaals aan dat paard was”, vertelt hij. In 2016 en 2017 was het duo onverslaanbaar op het Wereldkampioenschap voor PRE’s (SICAB) met scores van boven de 80%. Ze behaalden daarnaast een zilveren medaille op de Spaanse kampioenschappen – waarin hij het opnam tegen de ‘gewone’ dressuurpaarden – en nam als vijf- en zesjarige deel aan het WK jonge paarden in Ermelo.

Klasse apart

Inmiddels is duidelijk dat Poeta steeds meer voldoet aan het ideaalbeeld van zijn fokster/eigenaresse: een dressuurpaard fokken dat kan meedoen op het allerhoogste niveau. Langzaam wordt hij naar dit niveau getraind en vorige maand maakte hij zijn internationale debuut in de Lichte Tour, op het CDI Camarma de Esteruelas. Daar was hij een klasse apart, met 73% (PSG) en 72% (Inter I) en bleef hij vele warmbloeden voor. Daarnaast werd hij onlangs kampioen van Spanje in de Lichte Tour.

”Beste fokproduct ooit”

María: “Hij is het beste paard dat ik ooit gefokt heb; en ik ben al een heel tijdje bezig … Hij is het perfecte paard, zowel wat betreft zijn capaciteiten als zijn karakter en instelling. Hij is gewoon een heel compleet paard! In Nederland en België heeft hij al vorig jaar en dit jaar heel wat warmbloedmerries bediend; ze zijn daar helemaal gek van hem! Ik denk dat hij ook absoluut een goede aanvulling is op de fokkerij van fantastische dressuurpaarden.”

“Hij houdt van publiek”

Guillermo neemt nog graag even het woord over ‘zijn’ droompaard: “Zonder twijfel is Poeta het paard van mijn leven voor mij. We kennen elkaar zo goed; ik hoef maar naar hem te kijken om te weten wat hij denkt! Hij is gevoelig en vriendelijk, maar komt nog meer tot leven in de arena. Hij is een echte showbink en houdt van publiek. Ik ben zeer bevoorrecht om hem in mijn leven te hebben.”

Doel: Olympische Spelen

Dressuurkijkers zijn enthousiast over de combinatie van Garcia en Poeta de Susaeta en hebben – net als hijzelf – het gevoel dat het beste nog moet komen. Een ding is zeker; García heeft de drive, het geduld, het talent én het paard om zijn doel, een Olympische Spelen, te bereiken.

Informatie over dekken met Poeta de Susaeta

Eurodressage en Ecuestre.es

LAAT EEN REACTIE ACHTER