Bitfitter Astrid Hoppenbrouwers: “Er kan veel kapot gaan”

0
1696
hoofdstel indoen
Foto: Sanne Wiering

Astrid Hoppenbrouwers heeft haar eigen revalidatiecentrum Horses in Hands en is naast heel veel andere dingen ook een bitfitter. In de YouTube video van Felinehoi beantwoordt Astrid een aantal vragen die kijkers van tevoren konden insturen over bitten en bitfitting.

Een vraag die aan de orde kwam was: “Wat is jouw kijk en mening op het rijden met een bit of bitlooshoofdstel en wat vind je zelf het fijnst?”

“Het is de ruiterhand die bepaalt wat de inwerking is. Vaak hoor je van mensen die bitloos rijden zeggen: ‘Dat metaal in de mond is zielig.’ Wat mensen soms niet realiseren is dat de druk die een bitlooshoofdstel op een schedel zet, ook hele nadelige effecten op de schedel kan hebben”, vertelt Hoppenbrouwers.

Artrosevorming in de schedel

“We kennen natuurlijk allemaal het verhaal dat je met heel veel druk op de neus het neusbot kan breken. Dat is een extreem voorbeeld, maar wat wel voorkomt is dat er onder druk van een bitloze optoming opbouw komt in de schedelnaden. Met opbouw bedoel ik artrosevorming. Het is echt zeer ernstig wanneer dat zich voor doet in de schedel. Zelfs honderd keer ernstiger dan een keer een kapotte mondhoek. Het is maar net welk risico je wil nemen.”

Van de hand af

Astrid geeft aan dat ze niet tegen het bitloos rijden is. “Ik ben voorstander van ruiters die in staat zijn om van de hand af te rijden. Dan maakt het mij niet zoveel uit of dat er een bit in hangt of dat het een bitloze optoming is. Als je met een bit rijdt en in staat bent om van de hand af te rijden, zodanig dat het paard zowel de hand als het bit naar voren aanneemt, dan kan er gewoon geen schade ontstaan.”

Verticaal en horizontaal in balans

Een bit is een heel mooi instrument om de balans waarin je rijd te finetunen, vindt de bitfitter. “Want daar is een bit voor bedoeld. Dat  je paard zowel verticaal in balans gaat als horizontaal in balans. Ook als je met een bitloze optoming rijdt zul je dat moeten doen.

“Die mondhoeken, daar is het allemaal om te doen, dat is één ding, maar er kan zoveel meer kapot gaan in een paard dan alleen de mondhoeken als je een paard niet in balans rijdt. Dat is een veel serieuzer vraagstuk dan: ‘rijd je bitloos of rijd je met een bit.’”

Verder beantwoordt de paardendeskundige vragen over soorten bitten, het eventueel wisselen van bitten, een bitfitter laten komen en nog veel meer vragen. Kijk hieronder de hele video om al die vragen te bekijken waarbij ook de les met Feline en Olympus van Astrid tussendoor te zien is.

 

 

Bron: Youtube

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER