Bernard Fonck: “Wij willen de beste paarden fokken voor de reiningsport”

0
1708
Bernard Fonck
Foto: Ruben Karnas

Bernard Fonck staat bekend als een van de beste reiningruiters ter wereld. Hij pakte tijdens de World Equestrian Games in Tryon in 2018 individueel goud.

Fonck bouwt op dit moment een nieuwe accommodatie voor zijn bedrijf: Fonck Performance Horses. De oude locatie voldeed niet meer aan de hoge eisen die Fonck stelt aan de manier waarop hij zijn paarden wil trainen en op wil fokken.

Duidelijke visie

Op het CV van Bernard Fonck staan maar liefst zeven Europese titels en zeven NRHA wereldtitels, en ook drie zilveren en twee gouden WEG medailles. Naast de sportieve successen is Bernard, samen met zijn vrouw Ann Poels, ook een succesvol ondernemer met een duidelijke visie. “Wij willen enkel de beste paarden fokken en trainen voor de reiningsport.”

“Mijn succes heb ik voor een heel groot deel te danken aan mijn vrouw. Zij is een heel sterk persoon. ze voelt mij heel goed aan en kan mij wanneer dat nodig is kalmeren of juist oppeppen. Na al die jaren samenwerken met Ann zijn we inmiddels naadloos op elkaar ingespeeld.”

Succes in sport door kinderwens

Fonck begon op zijn 28ste serieus te rijden. Door aanmoediging van Ann Poels ging hij van een recreatieruiter al snel naar een professionele ruiter. Poels en Fonck kregen twee kinderen Jody en Justing. Dat was de reden dat Fonck wat professioneler begon te rijden. “Eigenlijk rijdt Ann beter dan ik” zegt Fonck. “Zij leerde mij beter te rijden zodat ik haar trainingspaarden over kon nemen tijdens de zwangerschap.” En dat was het begin van een succesvolle carrière als reiningruiter voor Fonck.

Het beste voor je willen doen

Voor de sport vindt Fonck het belangrijkste dat een paard talent heeft. “Hij moet ervoor open staan om met je te willen samenwerken en het hart hebben om echt zijn best voor je te willen doen. Dat is voor ons het allerbelangrijkste en dat willen we dan ook bij elk veulentje dat we fokken realiseren.”

Het fokken met merries en hengsten die beiden goed in de sport hebben gelopen is volgens Fonck de reden van succes. Hij hecht dan ook vooral veel waarde aan de merrie “Alleen Quarter merries die goed in de sport hebben gepresteerd zijn wel moeilijk te vinden.”

Grote droom

In de sport heeft Fonck nog een droom die hij uit wil laten komen. “Ik wil in Amerika de finale van de Futurity rijden in Oklahoma. Dat is een van de meest prestigieuze wedstrijden om te rijden omdat je daar echt strijdt tussen de beste trainers die zelf het jonge paard opgeleid hebben. Het zal wel niet makkelijk zijn, maar het is niet onmogelijk. If you can dream it, you can do it!”

Lees het hele interview met Bernard Fonk hier.

Binnenkort lees je in Cap Magazine een interview met Jody Fonck!

 

Bron: Equibel /  VALOR

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER