Situatie Valencia: “Onze paarden staan hier nog wel een maand”

0
687
Uitbraak Valencia neus van een paard
Foto: Sabine Timman

Micky Morssinkhof en haar vriend Melvin Greveling zijn doodop. Ze zitten samen met hun stalamazone en grooms vast in Valencia door de Rhino uitbraak en kunnen voorlopig niet terug naar de Achterhoek. “Ik zie eruit als een spook”, vertelt Micky Morssinkhof aan Wendy Sholten.

De uitbraak in Spanje heeft het landelijke en Europese nieuws gehaald. Meerdere concourspaarden zijn uitgeput, hebben verlammingsverschijnselen en een paar zijn er zelfs al overleden. Op dit moment maken de paarden van Morssinkhof en Greveling het nog enigszins goed, maar dit kan nog veranderen.

Verslechteren

“Het is hier zo naar. Het is moeilijk om aan te zien hoe de paarden verslechteren. We helpen zelfs mee met het bouwen van de raamwerken waar de paarden aan opgehangen kunnen worden als ze zelf niet meer in de benen kunnen blijven.”

Grote zorgen

De zorgen om de eigen paarden is groot. Zes paarden staan zonder klachten en zijn zaterdag overgebracht naar de vaste stallen die gereserveerd zijn voor de 48 symptoom loze paarden. De andere zes paarden staan nog wel in de ‘gevarenzone’. “Maar ze zijn op dit moment laag in de temperaturen, ze lopen normaal en kijken goed uit de ogen. Ze krijgen lichte medicatie om het virus onder controle te houden. Vooralsnog lijken we nog geluk te hebben. We zien hier hoe vreselijk snel paarden achteruit kunnen gaan”, vertelt ze.

Zelf regelen

Het Nederlandse team is nog lang niet thuis. “Onze zes paarden die symptomen hadden staan hier nog wel een maand. We balen dat er niet eerder quarantaines gemaakt werden. Alles kwam zo traag op gang. Wij, ruiters, hebben hier eigenlijk zelf de leiding en zorgen ervoor dat er veel gebeurd, zoals plannen maken, stellages bouwen en tuigen regelen.”

Stress en vermoeidheid

“Er gingen best veel ruiters naar huis, maar dat is ook zeer risicovol gebleken. De stress en vermoeidheid tijdens de reis activeert het virus en veroorzaakt nog ergere klachten. Je bent dan wel thuis, maar dat wil niet zeggen dat je paard er beter vanaf komt. Welke optie het beste was weet niemand. Ik hoop alleen maar dat onze paarden er niets aan overhouden.”

Lees hier het volledige interview dat Wendy Scholten heeft geschreven over Valencia

Bron: Wendy Scholten

Foto: Sabine Timman

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER