Rhino uitbraak Valencia: “Zolang enten niet serieus wordt genomen, komen we niet van dit probleem af”

0
880
Rhino controleren door dierenarts
© Hippo Foto Team

Op het terrein van  CES Valencia is de Rhino-uitbraak niet onder controle. Dat meldt Wendy Scholten op haar website en Facebook.

Zondagmiddag 21 februari werd de Grand Prix stilgelegd vanwege de grote uitbraak. Een groot deel van de ruiters bleek al te zijn vertrokken met de paarden. Een week later staan er 150 paarden die het terrein niet mogen verlaten. Er is onvoldoende zorg voor deze paarden, meldt Scholten die zich onder meer baseert op de ervaringen van springruiter Melvin Greveling, ruiter en vriend van Micky Morssinkhof. Zij hebben twaalf paarden in Valencia staan.

Weinig middelen

De situatie op het terrein in Valencia loopt ondertussen uit de hand. Op vrijdag liet de FEI nog weten dat er 72 paarden klinische symptomen van EHV-1 vertoonden. Zeventien van de 47 geteste paarden waren positief op Rhino. Er zijn dertig harnassen, om de paarden omhoog te tillen en op de been te houden, beschikbaar. Dit is lang niet genoeg voor alle paarden die inmiddels zorg nodig hebben.

Paarden worden weggevoerd en er zijn al een aantal paarden overleden. Er is niet genoeg medicatie én er zijn niet genoeg dierenartsen op het terrein om de paarden te helpen, aldus de FEI

Quarantaine

Zaterdagavond lukte het met enige moeite om de 48 koortsvrije paarden te verplaatsen, zodat ze niet meer in de buurt van de 102 paarden met koorts stonden. “Koortsvrij betekent niet automatisch virusvrij, dus we zijn nu samen met een andere ruiter zelf PCR-testen aan het doen”, vertelt Greveling.  Alles wordt heel goed in de gaten gehouden door aanwezige politieagenten op het concoursterrein.

Via Paardenkliniek De Watermolen heeft De familie Morssinkhof extra medicatie en een harnas ontvangen. Dit stuurden ze per direct via een koerier richting Spanje. “De harnassen hebben we niet nodig voor onze eigen paarden. We hadden er wel meer willen sturen, maar ze waren niet te vinden in de omgeving”, aldus Eric Morssinkhof

Verplicht vaccineren

Henk Nooren was ook afgereisd naar Valencia. Hij verbaast zich allerminst over de uitbraak. “In de volbloedwereld speelt dit al vanaf november, dus het was wachten tot het onze concoursen zou bereiken. Hoe meer we van die tours doen, met duizenden paarden uit heel veel verschillende landen op één locatie voor weken aan een stuk, hoe groter de kans is op dit soort uitbraken. In Frankrijk is het al verplicht is om te vaccineren tegen Rhino, maar bij ons nog steeds niet. Dat is al heel opmerkelijk.”

Fraude met vaccineren

“En dan hebben we het nog niet eens over de fraude die gepleegd wordt met het invullen van de gebruikelijke influenza-injecties”, vervolgt hij. “Ik heb hierover tien dagen geleden nog aan de bel getrokken bij de FEI. Zolang mensen het enten niet serieus genoeg nemen, komen we niet van dit probleem af. Net als dat er volop gefraudeerd wordt met fake Covid-tests, zodat men toch nog kan vliegen. Het indammen van dit soort virussen wordt dan wel heel lastig.”

Bron: Wendy Scholten

LAAT EEN REACTIE ACHTER