Zwemmen met paarden: Plezier en training

0
622
zwemmen
Foto: Sabine Timman

Eén van de meest gave dingen om te doen met een paard is zwemmen. Vooral in de zomer is dit heerlijk verkoelend, voor paard en ruiter. Maar kan ieder paard zwemmen? En waar moet je op letten als je het water in gaat met een paard?

In het wild

Net zoals de meeste zoogdieren kan een paard van nature zwemmen. In het wild moet een paard bijvoorbeeld wel eens een meer of rivier oversteken of zoekt hij verkoeling in het water. Niet ieder paard is even gek op water, maar als je een paard er aan laat wennen zal hij waarschijnlijk wel het water in willen.

Training

Sommige ruiters gebruiken zwemmen als een manier van trainen. Dit is heel effectief: 10 minuten zwemmen staat gelijk aan een training van een uur. Wedstrijdpaarden moeten vaak zwemmen om zo spieren op te bouwen. Dit is niet alleen nuttig, maar ook een leuke afwisseling van de normale trainingen. Ook wordt het ingezet bij een geblesseerd paard, zo kan de training voorzichtig weer worden opgepakt. Tegenwoordig maken veel mensen ook gebruik van een aquatrainer (als trainingsonderdeel of revalidatiemiddel): een paard hoeft dan niet te zwemmen, maar loopt als het ware door water. Door de weerstand van het water is dit veel zwaarder dan het normale lopen. Zo bouwt een paard sneller spieren en conditie op.

Foto: Sanne Wiering

Is het veilig?

Ga jij zwemmen met een paard of pony? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste is de plek heel belangrijk: je kan niet overal gaan zwemmen. Sowieso is dit niet overal toegestaan, maar het is ook niet altijd veilig. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat er geen scherpe dingen op de bodem liggen, dat er geen gaten zijn waar je paard in kan stappen etc. Probeer een plek te vinden met een aflopende bodem, zodat je paard rustig het water in kan stappen. Ga ook nooit te ver bij de oever weg, want als je paard moe is moet je wel snel weer naar de kant kunnen!

Angst

Ieder paard kan in principe dus zwemmen, maar niet ieder paard vindt dit ook leuk. Dwing je paard dus niet om het water in te gaan, dat zorgt alleen maar voor spanning. Geef hem de tijd om te wennen. Eventueel kan je een ervaren paard eerst het water in laten gaan, zodat jouw paard deze kan volgen. Vindt jouw paard het echt heel spannend? Laat hem dan eerst op het droge wennen aan water, met bijvoorbeeld een spons of tuinslang.

Tekst: Lydia Hagen voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Bron: Manegeruiter

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER