Witte paarden discussie

0
5936
Witte paarden
Witte paarden komen in de natuur eigenlijk heel weinig voor.

In Nederland is een ware Zwarte Pieten discussie aan de gang. België doet daar nog niet zo erg aan mee. Maar niemand heeft het over het paard van Sinterklaas. Dat altijd wit moet zijn. Waarom eigenlijk? Wit is geen ‘gewone’ kleur voor een paard.  In het wild komen witte paarden weinig voor, omdat ze voor roofdieren natuurlijk makkelijk te vinden zijn.

Wodan

Bij de kleur wit denken veel mensen aan het goede en onschuldige, reinheid en zuiverheid (een bruid trouwt vaak in het wit). De Germaanse god Wodan reed op een groot wit paard. Dat was in het verleden reden voor hoge heren om ook een schimmel te rijden. Dit stond apart en voornaam.

Zeldzaam

Toen mensen paarden gingen fokken om op te rijden werd wit dus een geliefde kleur, omdat deze kleur zo zeldzaam was en omdat wit symbool staat voor het goede. Vanwege de zeldzaamheid konden alleen bijzondere mensen een wit paard kopen. Veel koningshuizen bezaten bijvoorbeeld witte paarden. Zo kreeg het witte paard een bijzondere status. Een aantal voorbeelden: De prins op het witte paard. Bij het St. Maartensfeest op 11 november rijdt St. Maarten op een schimmel. De Noorse God Odin reed eveneens op een wit paard met acht benen. Een eenhoorn is ook een wit paard. In Engeland kent men het prehistorische witte paard van Uffington. Napoleon had een Arabische schimmel. In het verhaal van de Apocalyps is het witte paard het rijdier van de overwinnaar. Kunstschilder Rubens beeldde Pegasus als een wit (gevleugeld) paard uit. Schilder Seurat schilderde in ‘Het Circus’ een schimmel. Een ruiter op een schimmel is vaak een mythisch wezen.

Sinterklaas

In deze lijn ligt het voor de hand Sinterklaas ook op een wit paard te laten rijden. Toch zie je steeds minder Sinterklazen te paard. Nederland en België kampen al jaren met een tekort aan geschikte schimmels voor Sinterklaas. Niet dat er minder schimmels zijn in Nederland en België. Het is meer zo dat er nog maar  weinig schimmels blijken bestand tegen de stress van een intocht. Dit omdat het karakter van onze hedendaagse paardenstapel met het oog op de sport vaak sensibel en gevoelig is, dit in tegenstelling tot een aantal decennia geleden toen er meer sprake was van werkpaarden.  En zo’n sensibel paard, is geen goede match voor Sinterklaas. Noodgedwongen kiest Sint steeds vaker voor alternatieven, zoals een koets of een auto (cabrio).

Lichter worden

Nog even over schimmels. Vrijwel alle schimmels hebben als veulen kleur. Bruin, vos of zwart, in elk geval zijn ze nooit wit. Het lichter worden van de vacht kan heel snel gebeuren bij het ene paard, en zeer langzaam bij het andere. Het tempo waarmee een schimmel wit wordt, lijkt ook genetisch bepaald te zijn. Schimmels kunnen in veel paardenrassen voorkomen. Door erfelijkheidsfactoren komt deze kleur bij sommige rassen, zoals de Andalusiër, de Connemara en de Lipizzaner vaker voor dan bij andere rassen.

Schimmelen

Bij het ‘wit worden’ (ook wel schimmelen genoemd) van een jong paard verandert de vacht van een donker veulen langzaam in een gevlekte vacht en die wordt vervolgens helemaal wit, of wit met kleine zwarte of bruine plukjes haar. Dit begint meestal aan het hoofd, rondom de ogen, en aan de flanken. De tussenvormen, die vaak een eigen naam hebben, zijn dus altijd tijdelijk. Namen voor de tussenvormen zijn: appelschimmel (sterk zwart wit gevlekt), blauwschimmel, roodschimmel, bruinschimmel (met oorspronkelijk bruine vacht die nog doorschemert) of muskaatschimmel. De volgroeide schimmel kan echter nog wel enige haren van een andere kleur in zijn vacht hebben; een vliegenschimmel heeft bijvoorbeeld kleine donkere vlekjes. Werkelijk witte paarden, die ook wit geboren worden, zijn zeer zeldzaam. Ze hebben een speciaal gen dat voor deze witheid codeert. Het verschil tussen een schimmel en een dominant wit paard is de kleur van de huid. Schimmels hebben een zwarte huid, dominant witte paarden hebben een roze huid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER