Wat ziet een paard eigenlijk? (video)

0
2240
Wat ziet een paard?
Wat ziet een paard?

Wat ziet een paard eigenlijk, en wat niet? Over dit onderwerp is al meer bekend. In Japan werd met behulp van drie pony’s onderzoek gedaan. De conclusie: het zicht van paarden, mensen en andere zoogdieren de afgelopen eeuwen flink geëvolueerd, ondanks de verschillen in leefomgeving.

Zoogdieren

‘Zoogdieren hebben zich aangepast aan hun natuurlijke habitat, variërend van de zeebodem tot hoge bomen,’ aldus auteur Masaki Tomonaga van de Universiteit in Kyoto. ‘De meeste zoogdieren leunen sterk op hun zicht. We waren daarom benieuwd wat zij eigenlijk zien en de dingen vanuit hun perceptie meemaken.

Drie pony’s

Het studieteam gebruikte een computer gecontroleerd touchscreen systeem om de visuele mogelijkheden van paarden te onderzoeken. Drie pony’s: Ponyo, Nemo en Thomas werden ingezet om de omvang en vormen van voorwerpen te analyseren. Tijdens het onderzoek kregen de dieren steeds twee vormen te zien, waarbij zij het juiste voorwerp moesten aanwijzen voor een beloning.

Wat ziet een paard?

De onderzoekers ontdekten dat de paarden zo’n 14% in verschillende cirkelgroottes kunnen onderscheiden. Mensen en chimpansees scoren aanmerkelijk hoger, maar de wetenschappers kunnen het verschil niet in een oogopslag verklaren. ‘Het lijkt erop dat de meeste zoogdieren voorwerpen vooral van elkaar onderscheiden door de grootte, en niet door de omgeving. De paarden vonden het moeilijk om vormen met bogen, horizontale, verticale of diagonale lijnen van elkaar te onderscheiden, terwijl juist mensen, dolfijnen en chimpansees hier handig gebruik van maken. Paarden letten meer op lokale componenten dan op de globale vorm.’

Inzicht krijgen

De volgende stap in het onderzoek richt zich op het leren begrijpen hoe dieren interpreteren wat zich voor hen afspeelt. ‘Interpretatie en cognitie zorgen ervoor dat je jezelf een beeld vormt van de wereld om je heen. Op deze manier hopen we een uniek inzicht te krijgen in de hersenspinselen van diverse soorten zoogdieren.’

Bekijk de video van het onderzoek

 

 

Bron: Horsetalk

Foto: Stock

LAAT EEN REACTIE ACHTER