‘Stille kracht van paarden’ als inspiratie voor ondersteuning projecten

0
1686
projecten

Paardrijden maakt mensen rustig en ontspannen, de verantwoordelijkheid mee opnemen voor hun verzorging versterkt het zelfvertrouwen, spelenderwijs verbetert de motoriek… Dat realiseert men zich steeds meer. Ook voor mensen met een beperking kan het werken met paarden heilzaam zijn. In België is het Fonds Lode Verbeeck, dat verschillende projecten ondersteunt. 

Hippotherapie steun

Jaarlijks verleent het Fonds Lode Verbeeck, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, meerdere projecten van hippotherapie steun door de toekenning van zijn Prijs, waaraan per laureaat 5.000 euro gekoppeld is.

Project: Het Gielsbos in Lille-Gierle

Dit jaar zal hierdoor Het Gielsbos in Lille-Gierle een goed uitgeruste verzorgingsruimte kunnen installeren nabij de stallen en weide. Een must om niet alleen de eigen cliënten het ‘aangepast paardrijden’ te laten beleven, maar ook uit de ruime omgeving mensen met een meervoudige beperking te kunnen ontvangen.

Project: De Heide vzw in Merelbeke

De Heide vzw in Merelbeke zal met de financiële middelen, na het overlijden van zijn paard vorig jaar, een nieuw paard kunnen voeden en verzorgen en bijkomende materialen aanschaffen. De Heide ontvangt mensen met een zorgvraag die door samen voor het paard en een pony te zorgen, hun verantwoordelijkheidszin en zelfvertrouwen versterken en rust vinden. Door de samenwerking van het Fonds Lode Verbeeck met de Provincie Oost-Vlaanderen krijgt dit Oost-Vlaamse project een bijkomende steun van 5.000 euro.

Onderzoeksproject

De zorgverleners en cliënten in deze en vele andere instellingen weten hoeveel deugd hippotherapie kan doen. Voor het eerst kon het Fonds Lode Verbeeck ook een onderzoeksproject selecteren dat een aanzet wil geven om deze vaststellingen uit de praktijk ook een wetenschappelijke onderbouw te geven. In samenwerking met De Kampenhoeve STER in Kampenhout zal het effect opgevolgd worden van hippotherapie bij mensen met het syndroom van Down qua motoriek, sociale interactie, ontspanning en kwaliteit van leven.

Bron: Koning Boudewijnstichting / CAP Magazine

Foto: Stock

LAAT EEN REACTIE ACHTER