Rijden in het bos, prima voorbereiding voor je wedstrijd

0
2845
Rijden in het bos
Rijden in het bos

Rijden in het bos of op het strand, is op de eerste plaats ontzettend plezierig om te doen. Voor iedereen. Zeker ook voor de wedstrijdruiter. Die kan het zelfs inzetten als training om op wedstrijd een nog beter resultaat neer te zetten. 

Puntjes op de i

Je mist makkelijk punten als je niet de puntjes op de i zet in een dressuurproef. Dus we gaan tijdens de bosrit de precisie trainen. Zoals je naar een bepaald punt toe rijdt, zo richt je je nu ook op een plek waar je langs moet. Kies een boom of struik als marker en maak daar dan een overgang.

Je zijgangen oefenen

Tijdens je bosrit kan je je zijgangen optimaal oefenen. Je hebt geen last van alle hoeken die je door moet rijden. En als je het nodig vindt om een een bocht te maken, maak je die gewoon. Ideaal toch? Vind je paard een keer iets eng zet je hem er natuurlijk in schouderbinnenwaarts of wijkend voor de kuit langs.

Leren stilstaan

Heb jij ook zo’n paard dat het moeilijk vindt om stil te staan. Maak dan tijdens je bosrit gebruik van de dingen die je onderweg tegenkomt. Een hek open en dicht maken bijvoorbeeld. Voordat je dat probeert wacht je net zo lang tot je paard stil staat. Pas dan zet je hem opzij naar het hek toe.

De stap verbeteren

Een paard voelt zich tijdens de bosrit vaak happy. Hij is lekker voorwaarts. Geef je paard een lange teugel en laat hem lekker voorwaarts stappen. En neem dan de teugels eens op, en laat hem op je zit een beetje in terug komen in stap. Na enkele stappen geef je hem weer lange teugel. Lukt dit goed kan je dit afwisselen met halthouden en tussendoor (als je de teugels aangenomen hebt) een keer een keertwending rijden.

Spring een greppeltje

Springen over kleine greppels is gewoon super leuk. Voor ieder paard, ongeacht de discipline. Zoek een natuurlijke, kleine, makkelijke greppel om mee te beginnen. Werk van daaruit verder. Het is af te raden om afvoergreppels/-slootjes te gebruiken. Verzeker je ervan dat de bodem aan beide kanten geschikt is en er geen afval ligt.

Water

Oké in deze tijd van het jaar, kan je beter niet gaan zwemmen met je paard. Maar door een beekje, riviertje of door de zee stappen is altijd goed én leuk om te doen. Begin waar het ondiep is en overtuig je ervan dat de bodem veilig is. Bekende ruiters, zoals Britse Olympisch eventers Mary King en Nicola Wilson gaan regelmatig met hun (top)paarden voorafgaand aan een wedstrijd in het water om hun paarden vertrouwen te geven.

Omgaan met onverwachte gebeurtenissen

Je weet nooit wat je tegenkomt als je het bos ingaat, net zo min als je dat weet tijdens een wedstrijd. Als je paard gewend is aan verschillende terreinen, natte ondergronden, schaduwen, en alle anders dan de dagelijkse dingen, dan zou een wedstrijddag ook zonder problemen moeten kunnen verlopen.

Bron: Horse & Hound / CAP Magazine

Foto: Stock

LAAT EEN REACTIE ACHTER