Paddock Paradise: Natuurlijke leefomgeving nabootsen

0
1647
Paddock Paradise, de natuurlijke leefomgeving nagebootst
Paddock Paradise Foto: Cathelijne van de Weerdhof

Wilde paarden struinen kilometers lang door de natuur, en tegenwoordig de natuurgebieden. Ze lopen op verschillende ondergronden, eten verschillende soorten voedsel en komen allerlei gevaren tegen onderweg.

De meeste gedomesticeerde paarden worden gehouden in weilanden, paddocks en op stal. Wat steeds populairder wordt is een Paddock Paradise: het nabootsen van de natuurlijke leefomgeving van het paard en de levensstijl van wilde paarden.

Gras is net de Mac Donalds

Een van de doelen van een Paddock Paradise is om de gezondheid van het paard te verbeteren. In gras zitten veel suikers wat voor sommige paarden slecht is. Vooral voor koudbloeden en recreatiepaarden, die niet dagelijkse topsport hoeven te verrichten en niet veel suikers en dergelijke nodig hebben, is de hele dag op een volle weide slecht voor de gezondheid.

Verschillende ondergronden

Bij een Paddock Paradise moet je denken aan een groot stuk grond met verschillende ondergronden. Een stukje weide, een zandvlakte, harde ondergrond met steen, en eventueel een stuk bedekt met rubberen matten. Om het helemaal compleet te maken kan de Paddock Paradise voorzien zijn van een grote vijver of waterplas. Het ligt er maar net aan hoeveel ruimte je hebt om de natuurlijke leefomgeving na te maken voor je paard.

Verschillende ondergronden

Kilometers maken

In de Paddock Paradise wordt vaak ook een soort route gemaakt waar paarden doorheen kunnen lopen en op verschillende plekken hooi kunnen vinden. Hiermee wordt het leven in het wild nagebootst. Zelf zoeken naar eten en ondertussen wat kilometertjes afleggen dus.

Ook de verschillende ondergronden zorgen er voor dat deze manier van paardenhouderij zoveel mogelijk in de buurt komt van een natuurlijke levensstijl.

Verschillende voedsel punten in de Paddock Paradise
Verschillende voedselpunten

Verminderd risico’s op ziektes

Het paard kan zelf kiezen wanneer hij gaat eten of even lekker gaat rusten op de zandvlakte. Het vele bewegen door de route, die de paarden in de Paddock Paradise afleggen tijdens het zoeken naar eten, is goed voor het lichaam van het paard. In feite kan een echte Paddock Paradise het risico op hoefbevangenheid, koliek, en diverse gedragsproblemen, zoals weven en luchtzuigen, verkleinen.

Leven zoals de natuur het bedoeld heeft

Een Paddock Paradise stelt paarden dus in staat om meer te leven zoals de natuur het bedoeld heeft, 24/7 vrij te bewegen en op een meer natuurlijke manier te eten doordat ze constant toegang hebben tot de soorten voedsel die ze onderweg tegenkomen.

Aan de slag

Ga je zelf een Paddock Paradise maken? Dan zijn er een aantal tips die je kunt toepassen bij het maken van je Paddock Paradise.

Maak in de hoeken van je track een rond oppervlak waar de paarden even kunnen rondhangen, dat vinden ze heerlijk! Het is net een soort loungeplek.

Naast lange rechte stukken kun je ook stukken maken die wat meer zigzaggen. Andere vormen zijn interessant voor paarden en stimuleren de beweging. Wanneer ze elkaar in de zigzag tegenkomen, ontstaat er een kleine ‘opstopping’ waardoor ze elkaar aansporen om door te lopen. Maar zorg ook voor lange bredere rechte stukken waar de paarden even een sprintje kunnen trekken om de benen te strekken.

Bij deze manier van houden is het ook handig om schuilplekken te creëren. Dit kan door een of meerde schuilstallen te bouwen, maar ook door meerdere en verschillende bomen te planten in je track waar de paarden met hitte of regen onder kunnen schuilen. Zoek uit welke bomen daar voor geschikt zijn, sommige bladeren van bomen kunnen giftig zijn voor je paard!

Je kan ook overwegen om je rijbak erbij te betrekken. De rijpiste is een mooie ruime zandoppervlakte waar paarden lekker kunnen spelen of lekker kunnen sussen in de zon. Als je zorgt voor een hek dat open en dicht kan naar de track, dan kan je hem erbij betrekken als er niet in gereden wordt en hem afsluiten als je gaat rijden. Het spreekt voor zich dat je geen mest wil in je rijbaan, dus neem dat mee in je overweging!

Benen strekken in de Paddock Paradise
Mogelijkheid om te rennen

Plant wat struiken die een paard kan eten in je track, ook kun je wilgentakken voeren en ander verschillende soorten voedsel uit de natuur om je paard de afwisseling te bieden tijdens zijn avontuur door de Paddock Paradise!

Wees creatief, het doel is zoveel mogelijk beweging en het zoeken naar voedsel. Veel afwisseling kan je Paddock Paradise leuker maken en je kan hem zo groot en uitgebreid maken als je wil.

Het zal een uitdaging blijken om (een deel van) je Paddock Paradise in de winter droog te houden. Laat je goed informeren en vraag desnoods via de verschillende groepen op social media om advies.

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Foto’s: Cathelijne van de Weerdhof

 

Bron: Natuurlijk Paarden

LAAT EEN REACTIE ACHTER