Je paard soepel houden in de winter

0
3092
Stijf
Veel paarden staan bij koudere temperaturen langer op stal, dan in de zomer.

Nu het kouder wordt staan veel paarden langer op stal. Doordat ze minder bewegen en doordat het kouder is, zijn paarden dikwijls minder soepel als je er mee aan het werk gaat. Dat geldt eigenlijk voor alle paarden, maar oudere paarden zijn er misschien nog wel het meest gevoelig voor.  Hoe houd je je paard soepel in de winter?

Zo veel mogelijk beweging

Het mooiste is het natuurlijk als je paard een groot deel van dag, of meer in de winter buiten kan lopen in een wei of grote paddock. Maar praktisch is dat niet altijd haalbaar. Ondanks dat de mogelijkheden dikwijls beperkt zijn is het aan te raden je paard meer dan één keer per dag uit zijn stal te halen en bijvoorbeeld in de stapmolen beweging te geven. Heb je geen stapmolen, dan zou je er voor kunnen kiezen om zelf te wandelen met je paard.

Minimaal 10 minuten instappen

Als je gaat rijden, is het op de eerste plaats  belangrijk dat je de tijd neemt voor het losrijden. Minimaal tien minuten stappen voordat je je paard ‘aan het werk’ zet is een vereiste. En langer is ook altijd goed. Daarop volgt een goede warming up, waar je je paard lekker ‘over de rug’ wat laat draven en galopperen. Van daaruit kan je echt met de training beginnen. Aan het einde van de training neem je vervolgens echt de tijd om een ‘cooling down’ te geven en goed uit te stappen, voordat je hem weer op stal zet.

Tekort aan vitamine?

Tenslotte kan een tekort van vitamine E een rol spelen bij het ontstaan van stijfheid. In de zomer krijgen de paarden dit binnen via het gras. In hooi neemt deze waarde snel af tot nihil. Krachtvoor alleen vult dit niet altijd goed aan, een supplement biedt dan uitkomst.

Bron: Cap

Foto: Shutterstock

LAAT EEN REACTIE ACHTER