Grondwerk: Een goede basis

0
951
Grondwerk
Foto: Sabine Timman

Paarden zijn van nature vluchtdieren, hun gedrag en instinct zijn hier op ingesteld. Het is belangrijk dat je goede communicatie hebt met je paard om veilig en verantwoord bezig te zijn. Een paard is tenslotte een levend wezen van gemiddeld zeshonderd kilo.

Grondwerk is een van de belangrijkste oefeningen die bijdraagt aan controle en een goede communicatie tussen mens en dier.

Vooral voor jonge paarden is het belangrijk dat ze vanaf het begin weten dat ze respect moeten hebben voor de mens, maar dat vergt ook respect van de mens naar het paard toe. Door vanaf de grond oefeningen aan te leren en consequent bezig te zijn met het opvoeden van je paard, kan respect van beide kanten gewaarborgd blijven .

Af en toe

Je kan af en toe met je jaarling of je tweejarige al wat basisoefeningen vanaf de grond doen om hem al wat opvoeding mee te geven. Doe dit niet dagelijks of wekelijks, maar af en toe een beetje oefenen als je hem even hebt geborsteld bijvoorbeeld is voldoende.

Maar ook als je een wat ouder paard hebt is het verstandig grondwerk te oefenen naast het rijden en dit af en toe te herhalen.

Drie basis oefeningen

Stil staan, meelopen en achterwaarts gaan zijn belangrijke oefeningen om mee te beginnen. Je moet het paard leren dat als je wil dat hij stil staat, dat hij dit doet. Hij mag niet ‘door je heen’ lopen. Maar dit geldt ook voor het meelopen, niet alleen naar de wei of naar stal, maar ook op andere momenten wanneer jij dit verwacht, moet een paard dit kunnen.

Achterwaarts is even belangrijk, zodra jij wil dat hij achteruit loopt, moet hij dit kunnen. Deze drie oefeningen zorgen voor controle. Als je dit oefent zorg dan dat je er een commando aan verbindt, bijvoorbeeld terug of back. Geef iets druk op het touw en begeleid hem eventueel door met je hand op zijn borst te drukken. Als hij achterwaarts gaat is het van belang dat je direct de druk weghaalt als beloning. Zorg dat de hulp die je geeft steeds meer verfijnd wordt.

Juiste uitrusting

Zorg dat je de juiste uitrusting gebruikt. Een leren halster is al voldoende, een touwhalster is niet direct nodig omdat dit voor een paard wat de oefeningen nog niet kent te veel druk kan geven. Ook is het handig om een dressuurzweep te gebruiken. Zorg dat deze niet te lang en niet te buigzaam is. Met een zweepje kan je de hulpen verfijnen door met het zweepje bepaalde plekken iets aan te raken of te kietelen.

Meerdere oefeningen

Zodra je paard alle basis oefeningen snapt kun je ook meerdere oefeningen aanleren, zoals bijvoorbeeld het hoofd laten zakken en opzij gaan of omdraaien.

Trailerladen

Deze oefeningen kunnen ook erg nuttig zijn voor het laden op de trailer. Als je de drie basis oefeningen niet onder controle hebt zal het laden ook moeizaam kunnen gaan. Vooral wanneer je paard er moeite mee heeft omdat hij het spannend vindt. Het is dan belangrijk dat jij de juiste hulpen kunt geven.

Zowel in grondwerk als in het trailerladen kun je les nemen. Dit is erg aan te raden omdat hulpen erg nauw luisteren, iemand die met je mee kijkt kan je daarbij goed helpen en begeleiden.

Tekst: Isa Vorkink

Bron: Horse and People

LAAT EEN REACTIE ACHTER