Goed voorbereid op buitenrit!

0
858
Ga voorbereid op rit

Voor het eerst met je paard op buitenrit, of van plan om een lange rit te maken? Wees dan goed voorbereid voordat je de weg op gaat.

Voor zowel jezelf als voor je paard is het verstandig om verschillende voorbereidingen te treffen. Met een jong paard dat voor het eerst het naar buiten gaat is het handig om al eerder wat te oefenen met landbouwvoertuigen, zoals een tractor of een shovel bijvoorbeeld. Misschien kent hij het wel omdat de tractor wel eens over het erf rijdt, maar je paard wat dichterbij laten komen en laten kijken is altijd een goede oefening. Soms is het voor een (jong) paard ook anders wanneer je erop zit, in plaats van ernaast staat. Houd daar rekening mee.

Tractor training

Laat je paard eerst de tractor besnuffelen wanneer hij uit staat, als je er naast staat is het verstandig om een cap te dragen. Oefen dit ook wanneer je op de rug van je paard zit. Oefen dit een dag later opnieuw en ga een stapje verder door dit te doen met een tractor die gestart is. Je kan dit steeds meer opbouwen tot de tractor langs je paard kan rijden terwijl je erop zit.

Zeker met een jong paard is het verstandig om zelf niet bang te zijn en heel zelfverzekerd op je paard te zitten om je paard alle vertrouwen te geven. Stem de communicatie goed af met de persoon op het voertuig! Het ene paard is er zo aan gewend en vindt het totaal niet eng, het andere paard heeft wat meer de tijd nodig.

Gebruik je gezonde verstand en zorg dat de situatie niet gevaarlijk wordt door voorzichtig te zijn en de stappen rustig uit te voeren in eventueel verschillende dagen.

Halstertouw om de hals

Zodra jij en je paard klaar zijn om op rit te gaan dan kan je een halstertouw om de hals doen. Hier kun je aan vastpakken mocht hij gekke sprongen maken (Bij langere ritten en dagtochten is het ook handig om een halstertouw mee te nemen). Tegenwoordig zijn er ook verschillende hesjes waarop staat dat je op een jong of onervaren paard zit die het moet leren.

Ga altijd samen met een ander paard als het de eerste keer is voor het jonge paard.

De meeste ruimte

Wat handig is om te weten is dat een paard in angst over het algemeen de kant opspringt waar de meeste ruimte is. Voelt je paard zich in het nauw gedreven door een voertuig, dan kan een paard de kant van de sloot opspringen mocht die aan de andere kant van je paard zitten. Heb je het gevoel dat je paard bang is, geef de bestuurder van het voertuig een teken om even te stoppen, of minstens af te remmen.

Lange ritten en dagtochten

Ben je van plan om wat langere ritten te maken of een dagtocht, dan is het verstandig om daarbij ook goed voorbereid te zijn. Neem een zakmes mee, mocht je paard ergens vast komen te zitten. Een hoevenkrabber is ook handig, mocht hij iets in zijn hoef krijgen dan kun je hem daarvan bevrijden.

Tussenstops plannen

Ken de verkeersregels, zeker bij langere ritten is het handig om te weten wat de regels in het verkeer zijn. Weet van tevoren ook welke route je wil rijden, dan kom je onderweg niet voor verrassingen te staan. Neem een klein tasje met drinken en eventueel eten mee of bekijk van tevoren waar je een tussenstop zou kunnen maken om even pauze te houden. Er zijn genoeg plekken waar paarden terecht kunnen en waar je even kunt gaan zitten.

Smeer je goed in bij hitte!

Smeer je goed in met zonnebrand wanneer de zon aanwezig is, om niet te verbranden onderweg, je wil ook niet terugkomen als een tomaat. Bekijk van tevoren de weersvoorspellingen om te weten welke kleren je het beste kunt dragen. Probeer kleding met capuchons te vermijden, in het bos kun je met een capuchon makkelijker achter uitstekende takken blijven haken. Draag ook soepele comfortabele kleding. Zorg dat je verder veilige schoeisel en een veilige cap draagt.

Spray je paard en jezelf goed in met vliegenspray van te voren. Last van vliegen tijdens de buitenrit is zonde en kan voor frustraties zorgen.

Na controle

Check na de buitenrit je paard op teken, wondjes en krab zijn hoeven uit. Er kunnen steentjes, takjes en andere troep in de hoeven komen. Laat regelmatig de hoefsmid komen, niets is zo vervelend als loszittende ijzers of een ijzer verliezen, al kun je dat niet altijd voorkomen.

Neem altijd je telefoon mee en zorg ervoor dat mensen weten dat jij of jullie op buitenrit zijn. Zodra je goed voorbereid bent geeft dat je een gerust gevoel en kun je ook genieten onderweg!

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Bron: Paardendomein.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER