Professionele wedstrijden weer toegestaan na 12 april

0
646
wedstrijden worden hervat na 12 april

De wedstrijdstop die werd ingevoerd tot 12 april, na de EHV-1 uitbraak in Valencia, wordt niet verlengd. Dat maakte de internationale paardensportfederatie FEI bekend. Vanaf 12 april mogen er dus weer wedstrijden georganiseerd worden.

Er worden in België al meer dan een week geen positieve gevallen meer gemeld die zijn gelinkt aan de wedstrijden in Spanje.  “Het is nog wel van belang waakzaam en alert te blijven omdat uit cijfers blijkt dat het Rhinovirus nog wel circuleert”, aldus de FEI.

Vanwege het coronavirus kunnen er jammer genoeg vanaf 12 april alleen maar wedstrijden voor profs gereden worden die goedgekeurd zijn door de Ministers van Sport.

Rhinobeperkingen

Op de internationale wedstrijden worden de FEI bepalingen strikt toegepast! Deze zijn uitgebreid terug te vinden in de vraagprogramma’s van deze wedstrijden. Neem deze goed door!

Voor de nationale profwedstrijden wordt er dringend opgeroepen om met volgende punten rekening te houden:

*Houd de temperatuur van je paard in de gaten. Bij koorts mag je niet naar de wedstrijd komen.
*Probeer je niet langer dan noodzakelijk op het wedstrijdterrein te begeven.
*Houd afstand met andere paarden.
*Beperk de losrijtijd.

Beperk de omgang van meerdere paarden onderling tot 11 april om verspreiding van Rhino tegen te gaan. Deze datum is nog steeds ingegeven met de incubatieperiode van Rhino in het achterhoofd. Het is belangrijk je gezonde verstand als ruiter en organisator te gebruiken. Trainingen kunnen in een verhuurde bak gewoon doorgaan, maar georganiseerde events zijn nog verboden tot 12 april.

​Coronabeperkingen

Alleen wedstrijden voor professionele ruiters en beloftevolle jongeren zijn toegelaten door de overheid. Voor deze specifieke wedstrijden zijn gedetailleerde protocollen uitgewerkt. Met name voor de internationale wedstrijden, waar paarden en ruiters langere tijd verblijven, is nu een voorafgaandelijke negatieve PCR test (Corona) verplicht ! Voor wedstrijden die langer dan drie dagen duren, worden ook tussentijdse sneltesten verplicht.

Er wordt ondertussen hard gewerkt aan mogelijkheden voor amateursporters. Als eerste zal het protocol voor onder meer groepstrainingen, onder de noemer “protocol activiteiten buiten competitie” ook voor deze doelgroep verder uitgewerkt en gepubliceerd worden, zodat ook duidelijk wordt wat wel en niet kan vanaf 12 april.

Het is nu afachten of de cijfers de goede richting ingaan om zo snel mogelijk perspectief te geven voor wedstrijden voor de amateur.

Lees ook: Belgische federaties: Verlenging wedstrijdstop tot 11 april

Bron: Paardensport Vlaanderen

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER