Pas op voor esdoornvergiftiging!

0
875
Pas op voor esdoornvergiftiging!
Foto: Sabine Timman

Het weer lijkt er momenteel nog niet echt op maar de lente komt langzaam in zicht. Paarden gaan weer op de weide en kunnen genieten van het lentezonnetje en het heerlijke verse gras. De lente brengt helaas ook weer elk jaar kans op esdoornvergiftiging.

Esdoorns zijn giftig en dus gevaarlijk voor paarden, plaats daarom je paard niet in een weide met esdoorns in de buurt. In de lente komen de zaden van de esdoorn (de helikopters) uit, en de paarden zullen deze verse aangroei graag eten.

Je kunt die weides daarom alleen gebruiken als er genoeg gras op de wei staat en paarden minder de neiging hebben aan andere dingen dan gras te knabbelen, of wanneer er de mogelijkheid tot bijvoeren is.

Esdoornvergiftiging opgelopen?

De symptomen ontstaan snel na de vergiftiging. De paarden worden soms suf, krijgen lichte kolieksymptomen en zijn stijf. Wanneer je paard vergiftigd is, gaat het vaak heel snel en kan je je paard zomaar dood in de wei aantreffen. Als je er op tijd bij bent, ligt het paard meestal op zijn zij en is het moeilijk hem weer rechtop te krijgen. Het kan ook zijn dat je je paard staand, maar hevig zwetend en trillend aantreft. De dieren zijn er vaak suf onder en houden het hoofd laag.

Symptomen

Andere symptomen zijn: donkere urine met in sommige gevallen een sterk opgezette blaas, een licht gestegen of gedaalde lichaamstemperatuur, koliek, moeite met slikken, slokdarmobstructie en een steeds moeilijkere ademhaling.

Maatregelen

Het best  wat je kan doen is het voorkomen van een vergiftiging. Controleer de weides al vanaf oktober, wanneer de bladeren en zaden vallen, tot ver  in de lente. De eerste zaailingen komen dan naar boven. Voorkom dat paarden de zaden en de jonge aangroei  opeten. Controleer de weide dus regelmatig op zaden en verwijder ze direct.

Overigens is het goed te weten dat niet alle esdoorns giftig zijn! Kijk voordat je de kettingzaag ter hand neemt goed naar de bladeren van de esdoorn en raadpleeg de verschillende websites of de esdoorn bij jouw weide wellicht veilig kan blijven staan!

Paardenarts.nl biedt een goed overzicht van de verschillende esdoorns.

 

Bron: Paardenpunt Vlaanderen

LAAT EEN REACTIE ACHTER