Paard overleden door aanrijding met tractor na uit de hand gelopen ruzie

0
789
Paard overleden door aanrijding met tractor na uit de hand gelopen ruzie. paardenoog

Een zeer vervelend voorval in Opglabbeek heeft de afgelopen week voor talloze verontwaardigde reacties gezorgd. Natuurpunt heeft op sociale media gereageerd op de ‘hetze’ die ontstaan is.

Een paard raakte afgelopen week zwaargewond door een uit de hand gelopen ruzie in Opglabbeek. Het dier leed teveel aan zijn verwondingen en is daarom afgemaakt.

Medewerker van Natuurpunt

Een ruiter maakte met zijn vriendin een buitenrit. Ze misten een afslag en kwamen op een gebied waar je niet mag rijden met je paard. De twee ruiters kwamen daar een medewerker van Natuurpunt tegen. Er ontstond een woordenwisseling en een gevecht. De ruiter vertrok en de medewerker van Natuurpunt zette met een tractor een achtervolging in. De tractor van de medewerker raakte het paard van achteren, met een gebroken been als gevolg. De dierenarts had geen andere keus dan het dier ter plaatse uit zijn lijden te verlossen. Natuurpunt gaf aan dat de aanrijding niet opzettelijk was. De ruiter spreekt echter van een moedwillige aanrijding.

Ophef

“Het spijtige incident van afgelopen woensdag heeft op Facebook een storm aan reacties veroorzaakt”, staat in een Facebookbericht van Natuurpunt Opglabeek. “We begrijpen dat dit zeer gevoelig ligt en dat vele mensen zeer boos zijn. Elk onnodig dierenleed moet vermeden worden en we veroordelen alle vormen van geweld”, zegt Natuurpunt. “Ondertussen is er een ware hetze ontketend door mensen die niet rechtstreeks betrokken zijn bij de feiten. Zij gebruiken harde woorden en schrijven zaken die pertinent onjuist zijn. De stroom aan haatberichten neemt dergelijke proporties aan dat wij het nodig vinden het verhaal iets ruimer te kaderen.”

Fysiek geweld

“De ruiter (eigenaar van het overleden paard) is de confrontatie aangegaan met onze vrijwilliger. In de strubbelingen is onze vrijwilliger van het plankenpad gevallen, in de braamstruiken, in het slijk. Hij heeft daarop enkele foto’s willen maken van de ruiters en hun paarden. Dat heeft tot een nieuwe confrontatie geleid, met fysiek geweld tegen onze vrijwilliger. Deze man van boven de 70 werd voor een tweede keer van het plankenpad gewerkt. De ruiter heeft met fysiek geweld de gsm van onze vrijwilliger afgenomen.”

“Onze vrijwilliger heeft daarbij verwondingen opgelopen die door de politie gefotografeerd zijn en bijkomend kneuzingen, door onder andere de knie van de ruiter op zijn borstkas. In de strubbelingen heeft onze vrijwilliger een schoen verloren. De ruiters zijn vertrokken.”

Beroofd

“Onze vrijwilliger was beroofd van zijn gsm en wilde deze graag terug. Aangezien het moeilijk is om als zeventigplusser te voet op één schoen de paarden in te halen, heeft hij het enige andere beschikbare middel gebruikt, zijnde de tractor van Natuurpunt die in de buurt stond. Zijn enige bedoeling was de ruiters in te halen en hen aan te manen om te stoppen om zijn gsm terug te krijgen. Bij dat manoeuvre heeft het paard zijn linker achterbeen gebroken.”

Agressie klachten

“De politie heeft foto’s gemaakt van het paard. Het been was duidelijk gebroken, maar het paard had geen uitwendige verwondingen. Een opzettelijke aanrijding met een tractor met frontlader zou bij het paard zeker sporen nagelaten hebben. Politiezone Carma voert nu het onderzoek. Tegen de ruiter in kwestie werden bij de politie blijkbaar eerder al klachten ingediend voor agressie. Wij wachten de resultaten van het onderzoek af.”

Beide partijen werden verhoord door de politie en de zaak wordt verder onderzocht.

Bron: Redactie 24.be

https://www.facebook.com/natuurpunt.opglabbeek/posts/2780766775517888

LAAT EEN REACTIE ACHTER