Olympische paarden fit genoeg voor Tokio?

0
761
Nevados is een van de Olympische paarden die getest is op fitheid
Gregory Wathelet met MJT Nevados S Foto: Digishots

De Olympische Spelen van dit jaar in Tokio komen steeds dichterbij. De zomerspelen van 2020 zijn uitgesteld naar 2021 vanwege de corona-omstandigheden.

Deze zomer vertrekken paarden naar Tokio om deel te nemen aan het internationale sportevenement. Bij de paardenkliniek in Luik werden de Olympische paarden afgelopen week getest op hun conditie.

Hoge luchtvochtigheid

Tijdens de test werd in de kliniek de omstandigheden in Japan nagebootst, namelijk warm en met een hoge luchtvochtigheid om te kijken of de paarden deze omstandigheden aankunnen.

In vorm met dertig graden

Frederik Bruyninx is dierenarts van de Belgische olympische equipe. “In Tokio is het rond augustus 30 graden en de luchtvochtigheid is 80 tot 85 procent. We willen weten of de paarden in die omstandigheden snel verzuren. Het is echt een goede conditietest om te zien of de paarden in vorm zijn om deel te nemen. Het paard gaat op een loopband, tijdens en na de proef controleren we de hartslag en de ademhaling.”

Verzuring testen na inspanning

Het olympische springpaard, Nevados, van Europees kampioen Grégory Wathelet werd getest. Hij moest stappen en draven op de loopband. Na vijf minuten werd de loopband iets verhoogd zodat Nevados bergopwaarts moest draven om het iets moeilijker te maken. Na deze test werd er bloed afgenomen om de verzuring van de spieren te controleren.

Conditie en fitheid

Dit proces wordt een aantal keren herhaald om te bepalen wat het limiet van Nevados is. De andere olympische paarden zijn ook op deze manier getest. Alle paarden waren goed in conditie en fit genoeg om deze zomer in Tokio deel te nemen.

Over een maand vertrekken de paarden al naar Japan om uitgebreid te kunnen wennen aan het Aziatische weer voor het grote werk begint. Eerst moeten ze een week in quarantaine in Aken en dan volgt een lange vlucht naar Tokio, samen met de grooms en veterinair personeel.

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Bron: Sporza.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER