Nieuw PRE-talent voor Gaëtan Bockland *video*

0
2550
Gaëtan Bocklandt

Hij is Grand Prix-ruiter, hij is fan van het Spaans gefokte paard en hij rijdt zware oefeningen zonder stang en trens, maar alleen met een neckrope! Dat is Gaëtan Bockland. Sinds een paar dagen heeft hij een nieuwe PRE-hengst onder het zadel.

Harmonisch paardrijden

Gaëtan streeft ernaar de ultieme harmonie tussen paard en ruiter te bereiken: “De wil om harmonisch te kunnen paardrijden is voor mij steeds het belangrijkste doel geweest. Steeds heb ik getracht te zoeken naar de meest paardvriendelijke weg. Tijdens deze zoektocht heb ik ook ondervonden dat ik enorm veel voldoening haal uit het trainen, begeleiden en coachen van ruiters.”

Paardvriendelijk

De Belgische ruiter heeft van zijn hobby zijn beroep kunnen maken. “Dagelijks begeleid ik leerlingen op allerhande niveaus en in allerlei disciplines. Ik probeer hen op een correcte en paardvriendelijke manier te helpen om een leuk resultaat te krijgen, die voor zowel paard als ruiter resulteert in harmonie.”

Zonder handrem rijden

Het waren dus Gaëtans leerlingen die hem inspireerden. “Het bitloos rijden is zeker gegroeid uit de ondervinding dat vele leerlingen die kwamen trainen, het bit zagen als een noodzakelijk iets en niet als een hulpmiddel. Eens je hen vroeg de handrem/noodrem af te zetten, werden ze onzeker. Ik heb geleerd dat het helpt om de zaken niet alleen auditief uit te leggen, maar ook visueel.”

Openstaan voor andermans theorieën

“Zelf tracht ik ook steeds bij te leren door goed om me heen te kijken op wedstrijden, andere stallen, andere ruiters … zelfs al ligt onze werkwijze ver uit elkaar. Het is belangrijk open te staan voor de theorieën van anderen, zonder te veroordelen en dat in te passen in je eigen visie.”

“Metaal in de mond is niet nodig”

Mijn doel is te tonen dat we met minder meer kunnen bereiken en dat er geen druk en zwaar materiaal nodig is om ons doel in de klassieke dressuursport, en ook in de andere takken van de paardensport, te bereiken. Het gebruik van de neckrope voelt voor mij als een roeping om dit ene item aan de wereld te tonen en mensen aan het denken te zetten.”

Nieuw paard

Een paar dagen geleden kondigde Gaëtan aan dat hij een nieuw paard te rijden heeft: de bij het PRE Bélgica goedgekeurde hengst Urbano FSR II. Hij zal hem opleiden tot Grand Prix-paard, net als zijn bekende Seni Kripton, met wie hij afgelopen september Europees kampioen werd bij het caballo espagnol.*

*) Het bericht bereikte ons dat niet Gaëtan Bocklandt, maar Ellen Schuthof van Paradiso Spanish Sporthorses Europees Kampioen werd! Onze excuses.

Bron: Cap Magazine/Facebook

Foto: Ruben Karnas (archief)

LAAT EEN REACTIE ACHTER