Moeten paarden nu ook al aan social distancing doen?

0
708
Ingmar De Vos over het EHV-virus
Ingmar De Vos, voorzitter van de FEI. Foto: Digishots

Een virusuitbraak bovenop het coronavirus in de paardenwereld. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en hoe ziet de toekomst eruit? Wij vroegen het Ingmar De Vos, voorzitter van de Fédération Equestre Internationale (FEI).

De coronacrisis heeft net haar eerste verjaardag gevierd. Hoe heeft u dit ervaren in de paardensport?

“Ik denk dat we allemaal wel een beetje verrast waren door het coronavirus. We dachten allemaal dat het een ver-van-ons-bedshow zou worden, maar toen kwam er opeens die lockdown. Heel de samenleving heeft hieronder geleden, doet dat nog steeds, en onze sport dus ook.”

“Onder normale omstandigheden staan er elk jaar ongeveer 4500 internationale wedstrijden op onze kalender; dat is bijzonder veel. In maart vorig jaar is dat ineengestort en werden alle wedstrijden afgelast. Dat betekent dat meer dan de helft van de wedstrijden vorig jaar geannuleerd werden, waaronder de grote topwedstrijden zoals de bekerfinale. Dat heeft natuurlijk allemaal een grote impact op iedereen binnen onze sport, dat zijn niet alleen ruiters en organisatoren, maar bijvoorbeeld ook toeleveranciers en sponsors.”

Binnenkort zijn er nu eindelijk die Olympische Spelen waar velen naar uitkijken. Kijkt u hier positief naar?

“Wel, eerst en vooral wil ik zeggen dat uitstel van de Olympische spelen de enige juiste beslissing was die men vorig jaar kon nemen. Ditmaal is de vraag niet óf de Spelen doorgaan, maar wel onder welke omstandigheden ze zullen doorgaan.”

“Het is natuurlijk al een enorme streep door de rekening van vele mensen dat buitenlandse toeschouwers niet aanwezig zullen mogen zijn, maar dat is niet de enige maatregel waarmee alle atleten, hun entourage en eigenlijk iedereen die aanwezig zal zijn, rekening zullen moeten houden. Het zal zeker een zwaardere inspanning zijn dan andere jaren.”

Tijdens de CES Valencia Tour brak een paardenvirus uit: het Rhinovirus, ook wel bekend als Rhinopneumonie of het Equine Herpesvirus (EHV).  Wat is dat Rhinovirus juist? Waarom is het zo gevaarlijk?

“Het is een virus dat altijd ergens aanwezig is. Het is dus niet nieuw zoals corona, het Rhinovirus is al veel langer bekend. Maar er zijn verschillende vormen, strings noemen ze dat. Er zijn lichte vormen waardoor het paard een beetje koorts krijgt, wat hoest. Er is een iets gevaarlijkere vorm, die vooral zwangere merries betreft, die zorgt voor spontane abortussen.”

“En dan heeft men de string die we nu hebben, de neurologische vorm, die op het zenuwstelsel van het paard werkt. Die kan dus, zoals we al hebben gezien, dodelijk zijn. Maar het is eigenlijk altijd aanwezig, en zolang dat in een privéstal is, dat men dat detecteert en de nodige maatregelen neemt zoals een quarantaine, kan dat eigenlijk vrij goed onder controle worden gehouden. Het probleem nu is dat dit is gebeurd op twee wedstrijden, waar 700 en een paar duizend paarden bijeen waren. Door de specifieke opstelling – de paarden staan met vrij dicht contact gestald – was daar een enorm risico op verspreiding.”

“Paniek, ja dat is human nature.”

Er is eigenlijk vrij laat opgetreden, waardoor er nog veel ruiters met hun paarden zijn vertrokken en zo het virus hebben verspreid. Hoe heeft dit zover kunnen komen? Hebben we dan niets geleerd van de coronacrisis?

“Je moet weten dat EHV geen aangifteplichtige ziekte is bij de overheid. Daardoor zijn we pas vrij laat in kennis gesteld. Wij hebben onmiddellijk maatregelen genomen door de wedstrijd stil te leggen, maar toen was het virus zich al sterk aan het verspreiden. Bovendien is er een paniekreactie geweest bij een aantal ruiters, die dan meteen vertrokken zijn met hun paarden. Paniek, ja dat is ‘human nature’.”

“Door de incubatieperiode van 7 à 14 dagen waren er ook geen zichtbare signalen dat de paarden ziek waren. Men is dus bang dat men daar lang gaat vastzitten. Maar zo zijn er zieke paarden meegenomen die dan ook andere hebben geïnfecteerd. Wij hebben daar dan ook tegen opgetreden: we hebben die paarden geblokkeerd en samen met de nationale federaties en hoofdveterinairs proberen te traceren waar ze naartoe zijn gegaan.”

“De maatregel die we nu hebben genomen is een lockdown. En covid-19 heeft ons daar eigenlijk wel mee geholpen. Het is de eerste keer dat we met zo’n grote uitbraak worden geconfronteerd en dat we zulke grote maatregelen hebben moeten nemen. Ik ben ervan overtuigd dat, als we de geschiedenis van covid-19 niet hadden, de reactie van onze gemeenschap heel anders was geweest. Nu heeft men eigenlijk direct begrepen dat het belangrijk was om zware maatregelen te nemen vanaf het begin.”

“De overheid kijkt niet naar paarden als atleten, maar als een deel van de voedingsketen”

U vertelde daarnet dat EHV geen aangifteplichtige ziekte is. Gaat dit nu veranderen door deze heftige uitbraak?

“Wij zijn niet direct voorstander om EHV aangifteplichtig te maken op niveau van de overheid, omdat zij naar dieren kijken als deel van de voedingsketen. Zij kijken niet naar paarden als atleten. Bovendien heeft de overheid geen echt grote kennis van paardensport.
Dit virus is ook altijd ergens aanwezig, waardoor aangifteplicht het risico inhoudt dat men al bij een kleine uitbraak in een privéstal draconische maatregelen gaat afkondigen. Daarom is het belangrijk dat wij zelf onze verantwoordelijkheid nemen en de overheden geruststellen door mechanismen en door maatregelen die wij zelf voorzien en toepassen.”

 Waarom is het door de FEI niet verplicht om te vaccineren tegen EHV?

“Er is geen efficiënt vaccin op de markt. We hebben trouwens gezien dat een aantal paarden die gevaccineerd waren toch EHV hebben opgelopen en daar zelfs aan overleden zijn. Het vaccin is ook zeker niet sluitend tegen de neurologische vorm.”

“Zodra er een meer sluitend vaccin is, kunnen we natuurlijk overwegen om dat verplicht te maken, maar momenteel is dat niet aan de orde. Wij laten ons natuurlijk ook adviseren door een groep vooraanstaande virologen, net zoals bij COVID-19.”

Hoe kijkt u op dit moment naar de toekomst? Zijn er al veel evenementen gepland?

“Er zijn al een aantal wedstrijden afgelast in het begin van het jaar, maar er staan ook zeker nog veel evenementen gepland. Organisatoren zijn nu vooral bezig met bekijken wat er kan en wat niet. Eén ding is zeker, de situatie van vandaag is eigenlijk slechter dan vorig jaar. Toen waren er nog veel minder maatregelen van toepassing en nu zien we ook dat zelfs de regeringen op verschillende wijze reageren. Ieder land is dus anders en heeft andere regels. Dat maakt het alleen maar ingewikkelder voor organisatoren van internationale evenementen.”

“We zien nu dat de meeste organisatoren hun wedstrijden proberen te verschuiven naar het tweede deel van het jaar. Hierdoor hebben we beslist om de deadline voor het wijzigen van een wedstrijddatum te verkorten en om het mogelijk te maken dat verschillende wedstrijden samenvallen. Ondanks het feit dat al die wedstrijden verschoven worden, is het nog altijd niet zeker dat ze sowieso zullen doorgaan. Maar goed, we zijn verplicht om optimistisch te zijn. Het zal ooit wel eens over zijn, de grote vraag blijft nu: Wanneer?”

Tekst: Nele Vijgen en Luna Rodriguez, studentes aan de Universiteit Antwerpen. Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Andere berichten over het Rhinovirus:

CES Valencia Tour afgelast wegens Rhinopneumonie

Situatie Valencia: “Onze paarden staan hier nog wel een maand”

KBRSF, Paardensport Vlaanderen en LEWB nemen maatregelen tegen verspreiding EHV-1

Professionele wedstrijden weer toegestaan na 12 april

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER