Mark Wentein nieuwe chef d’equipe Mennen

0
2793
Dries Degrieck CHIO Aachen 2017 © DigiShots - Dirk Caremans

Eind 2017 legde Françoise Thiry na twee succesvolle jaren haar functie neer als manager van het mennen, voor alle reeksen. De KBRSF mencommissie ging op zoek naar een opvolger en besliste om Mark Wentein voor te stellen om in eerste instantie de vierspan paarden in het jaar van de Wereldruiterspelen te begeleiden naar Tryon (USA). Dit jaar zijn er twee FEI WK’s voor het mennen paard: in Kronenberg (Nederland) voor de enkelspannen en in Tryon (USA) voor de vierspannen.

Bruggeling Mark Wentein (1956) is geen onbekende in de (inter)nationale menwereld. Hij is al decennia actief in de nationale mencommissie en is voor de FEI jurylid op het hoogste niveau – level 4 en als TD – level 3. Hierdoor ook al enkele jaren FEI Course Director om juryleden wereldwijd op te leiden.

Duizendpoot op het gebied van mennen

Van 2012 tot 2016 zetelde hij in de FEI mencommissie en reist overal ter wereld naar de internationale menwedstrijden als official of als commentator. Hij ment zelf sedert 1974 als koetsier in Brugge en is de stalhouderij die er de meeste vergunningen uitbaat. In 1981 werd hij voor het eerst zelf kampioen van België mennen in de reeks enkelspan pony’s. Sindsdien is hij actief in de mencompetities. Meteen de langst rijdende actieve Belgische menner met 44 jaren onafgebroken wedstrijdervaring.

Sinds de reeks enkelspan paarden een FEI WK werd in 1998 nam hij voor België deel aan meerdere wereldkampioenschappen en wist iedere keer paarden uit zijn stalhouderij te kwalificeren voor de FEI normen. In de FEI Top Driver Award staat hij als derde Belg in 2017 bij de enkelspan paarden geklasseerd op rang 61. Hijzelf is kandidaat voor de WK enkelspan paard dit jaar met een nieuwe klepper die hij aan het kwalificeren is.

Ervaring als geen ander

‘Mark kent als geen ander de menwereld en kan op kritische momenten de complexe reglementen in het wedstrijdverloop correct doen toepassen. Als uitgever van Hippo Revue was hij onder andere perschef op de WK mennen 1996 in Waregem en hij kan ook met de pers omgaan. Hij is polyglot en kent de juryleden en officials en de FEI procedures als geen andere. Op momenten waar we naar de WK in Tryon gaan, kan hij de medaillekansen die we mogen etaleren 100% administratief verdedigen. We hebben iemand nodig die letterlijk en figuurlijk het klappen van de zweep kent,’ stelt Jan Devaere, voorzitter van de KBRSF mencommissie.

Medaillekansen

‘Het is niet de eerste keer dat Mark Wentein, als chef d’équipe voor de KBRSF aantreedt. Reeds op de CAI Tührnthal (AUT) in 1986 voor de enkelspan paarden (voorloper van de FEI WK) was hij chef d’équipe van de enige Belgische deelnemer Richard Papens. Later was hij ook op WK’s voor de tweespannen actief en oefende deze functie jaren geleden ad interim ook eens uit in Aken bij de vierspannen. KBRSF investeert veel in de disciplines waar we medaillekansen hebben voor de WEG in Tryon. Onze drie jeugdige menners behaalden op de EK in Gotenburg (SWE) vorig seizoen brons per ploeg en Edouard Simonet daarbovenop nog eens zilver individueel.

Samen met Glenn Geerts en Dries Degrieck kan België een ploeg opstellen die zo jong nog nooit voor de medaillekansen ging. De professionele administratieve insteek van Mark Wentein is op dit moment zeker een aanvulling voor het team, waar ook de menners 100% achter staan’, stelt Wendy Laeremans, KBRSF directeur, die naar haar derde WEG als Chef de Mission vertrekt.

‘Delen in jarenlange ervaring’

‘Het is een eer om hiervoor aangeduid te worden. Ik zal mij volledig inzetten om onze jonge en kwaliteitsvolle menners van mijn jarenlange ervaring mee te kunnen laten delen. KBRSF legt gezien de investeringen de lat terecht hoog. Eerstdaags zitten we met de Chef de Mission en onze menners samen, om een gebalanceerd wedstrijdseizoen te plannen, zodat we met de best mogelijke kansen de oversteek maken. Ik was vorig jaar al eens ter plaatse in Tryon om met de site kennis te kunnen maken. Het is altijd een voordeel als je de locatie kent, en vlug moet kunnen reageren.’

‘Rompslomp bij de teamleden weghouden’

‘Ik herinner me nog 1993 waar we voor het eerst met een Belgische ploeg tweespan menners naar Gladstone (USA) voor de WK overvlogen’, vertelt Wentein. ‘Ik was er toen nauw bij betrokken. Geen sinecure, met betrekking tot de logistieke omkadering, de extra papieren, quarantaine, invliegen van menners, grooms en ploegleden. Deze rompslomp moeten we zoveel mogelijk van de atleten weghouden. Zij moeten zich op hun sport kunnen concentreren, zodat ze op het hoogste niveau kunnen presteren. Het blijft een uitdaging om met de verhoopte resultaten naar huis te komen. Hoe beter we georganiseerd zijn, des te beter de slaagkansen zullen zijn. Maar laat ons ook realist blijven, winst of verlies liggen soms zo dicht bij elkaar!’

Bron: KBRSF

LAAT EEN REACTIE ACHTER