Marijke Kromkamp: “Stallen nemen hun verantwoordelijkheid niet”

0
1406
Marijke Kromkamp (besmettelijke ziektes uitbraken) met haar kinderen en pasgeboren veulen
Foto: Marijke Kromkamp

Op dit moment is er in Valencia een grote uitbraak van het Rhinovirus. Een heel groot aantal paarden is besmet. Dit weekend zijn er vier paarden overleden, tonen 84 paarden op het concoursterrein klinische symptomen en 11 paarden staan in externe klinieken.  Marijke Kromkamp is fokker en heeft drie keer een grote uitbraak van een besmettelijke ziekte op haar stal gehad.

De ernst van de situatie dringt nog niet door bij de meeste mensen, volgens Kromkamp. Ze is drie jaar geleden een Facebook-pagina begonnen in de hoop dat het aantal melden van uitbraken groeit.

Beschermen

De Facebook groep ‘Landelijk meldpunt voor besmettelijke paardenziektes’ telt 8,8 duizend leden. Kromkamp werkt met meerdere vrijwilligers aan die groep. Naast deze groep heeft Kromkamp de pagina ‘Meldpunt op besmettelijke paardenziektes’ opgericht waar ze alle nieuwsberichten en informatie over uitbraken deelt. “Ik ben puur begonnen om mijn paarden en die van anderen te beschermen tegen deze verschrikkelijke ziektes. Mensen moeten wakker worden en de ernst van de situatie inzien.”

Verantwoordelijkheid

“Een veulen van mij is overleden aan het Rhinovirus. Bij mij op stal zijn er ook uitbraken geweest van droes, Rhodococcus en zooepidemicus egui spu.” Rhodococcus geeft symptomen als koorts en benauwdheid. De medicatie voor het verhelpen is erg duur. Zooepidemicus egui spu is het broertje van Droes. Dat zijn ziektes die minder bekend zijn. Ook staan ze er niet om bekend dat ze besmettelijk zijn. “Zooepidemicus is niet te behandelen, bij mij knapten ze op met homeopathische middelen”, vertelt Kromkamp. “Ik vind dat stallen hun verantwoordelijkheid moeten gaan nemen om te voorkomen dat je grote uitbraken krijgt. Meld het!”

Officieel meldplicht

In Nederland en België ben je niet verplicht om te melden dat er een besmettelijke ziekte op je stal is uitgebroken. Alleen Frankrijk heeft een kaart waarop Rhino-uitbraken wordt aangegeven. “Het is echt verschrikkelijk om zulke uitbraken op je stal te krijgen, mentaal en financieel ga je er aan onderdoor. Het is ernstig dat het niet officieel gemeld hoeft te worden. Ik vind dat de overheid daar wat aan moet doen. Maak het melden verplicht.”

Volgens Kromkamp werken de vaccinaties niet voldoende. “Er moet iets beters ontwikkeld worden om de paarden er tegen te beschermen”,  vindt ze. Daarnaast werken vaccinaties alleen als je de hele stal inent tegen een ziekte. “Ik vind het ook belangrijk dat stallen zich aan het protocol moeten houden en niet meer met zieke paarden op pad gaan. Dat is nu gebeurd in Spanje.”

Bekijk hier de facebook pagina

Bekijk hier de facebook groep

Tekst: Isa Vorkink

Foto’s: Privébezit

Bron: CAP Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER