Misschien heb je wel over hem gelezen: Nuno José Rodrigues Avelar. De Portugese ruiter was van 2012 tot en met 2014 nationaal kampioen Working Equitation en hij trainde de gouden Duitse ploeg. Hij geeft zowel WE-trainingen als ‘gewone’ dressuurlessen en legt uit hoe WE-oefeningen je verder helpen, om je paard veel te laten meemaken, hem los te werken en hem een ‘happy horse’ te maken. In CAP Magazine 180 (juli/aug) staat een uitgebreid artikel met de WE-ruiter. Zijn boodschap is duidelijk, maar veel ruiters een uitdaging: “kom uit je comfort-zone”!
Van elkaar leren
“Ik ben er van overtuigd dat we van elke discipline veel kunnen leren”, vindt Nuno. “Ik heb nog nooit een ruiter-paard combinatie ontmoet die honderd procent perfect is en die honderd procent goed bezig is. Van alle sporten en culturen kun je iets opsteken. En dat geldt dus ook voor Working Equitation. Niet iedereen waardeert WE, omdat het relatief onbekend is en omdat er – zoals je die in elke discipline hebt – veel slechte voorbeelden zijn. WE is een zeer jonge discipline, die steeds populairder wordt en steeds meer beoefenaars heeft. WE is moeilijk: in de hoogste klasse moet je met één hand rijden en je rijdt alle vier de proeven met hetzelfde paard. Ik zou zeggen, bekijk eens een paar goede voorbeelden, of probeer eens een paar (simpele) oefeningen.”
in de working equitation moeten de paarden zó gehoorzaam en moedig zijn!
Working Equitation
Gehoorzaamheidsproblemen zijn er in alle disciplines, óók geweldige ruiters en paarden hebben er zo nu en dan mee te maken. “De paarden voeren de oefeningen correct uit, de ruiters geven perfecte hulpen, en tóch … bij de minste of geringste afleiding gaat het mis en vergeet het paard wat hij geleerd heeft. Dat is waar WE bij kan helpen. In de WE moeten de paarden zó gehoorzaam en moedig zijn! En vooral: volledig geconcentreerd.
Altijd anders
Bij WE-training en zeker bij de wedstrijden krijgen de paarden van alles te zien: hindernissen, decoratie … en zeker op wedstrijden maken ze dingen mee waar ze nog nooit eerder mee in aanraking zijn geweest. Een trail bestaat uit voltes van zes meter, eenvoudige of vliegende wissels, overgangen, zijgangen, over bruggen en door water lopen, een sprongetje … Elk parcours is anders, net als bij springen en eventing. Ik heb nog nooit een wedstrijd meegemaakt waarop je hetzelfde parcours krijgt voorgeschoteld als een vorige keer. Je kunt een trail niet oefenen en dus moet je ervoor zorgen dat de aandacht van je paard voor de volle honderd procent bij jou is.
Inspireren
Laat je inspireren door het complete artikel te lezen. Ben je geen abonnee van CAP Magazine, koop dit nummer dan los bij de betere boekhandel of online via Paardenmagazines.nl
Bron: CAP Magazine
Foto: Maid of R Pictures