Heb jij de ultieme klik met je paard? CAP Checklist!

0
3293
klik
Checklist: Heb jij de utlieme klik met je paard?

Zijn het zijn ogen, de uitstraling, de prachtige manen, zijn kleur of zijn mooie dunne velletje? We kennen het allemaal: ineens ben je verliefd op een paard. Maar hoe weet je dat die verliefdheid gelijk is aan de ultieme klik? CAP maakte een checklist.

1.Wat is je doel?

Een paard moet qua karakter en gebruiksdoel bij een ruiter passen. Vraag jezelf af: wat is voor jou het meest belangrijk? Wat zijn mijn doelen? Hoeveel tijd wil ik besteden aan mijn paard en aan paardrijden? Dat zijn allemaal factoren die bepalend zijn of een paard bij je past of niet. Zoek jij een paard om zo nu en dan een jumpingwedstrijd mee
te rijden, dan vallen er bepaalde rassen af omdat die zich minder lenen voor die discipline. Wil jij drie keer in de week fijn het bos in, dan zal dat hoog in het bloed staande, sensibele dressuurpaard een mindere goede keuze zijn.

2. Wat past bij jou?

Ken jezelf voordat je op zoek gaat en dan is duidelijk wat voor paard bij je past. Inga Wolframm deed hier onderzoek naar. Uit enquêtes onder 2525 paard-ruiter- combinaties bleek dat bij ruiters en amazones vier karakterelementen belangrijk zijn voor het slagen van de paard-ruiter-match. Dit zijn: emotionaliteit, extraversie, goedaardigheid en leiderschapskwaliteiten bij ruiters. En bij paarden: temperament, karakter, werkwilligheid en intelligentie. De juiste match met een paard is belangrijk om te kunnen presteren. Zo past een ruiter die hoog scoort bij emotionaliteit en extraversie bijvoorbeeld minder goed bij een paard met een hoge mate van temperament. Wie niet het juiste paard heeft, verliest zelfvertrouwen. En zonder zelfvertrouwen lukt het niet.

Complete checklist

In de oktober editie (CAP 162) vind je de complete checklist, die uit in totaal 12 punten bestaat. Heb je deze editie nog niet in je bezit? Bestel hem dan online (nu zonder verzendkosten) of koop hem in de betere boekhandel.

Bron: CAP Magazine

Foto: Stock

LAAT EEN REACTIE ACHTER