Kijk uit voor eikels en esdoornzaden en -bladeren

0
1598

De herfst brengt weer enkele risico’s met zich mee voor onze paarden. Zo vallen er tijdens periodes van veel wind eikels in de weide en vliegen de bladeren en zaden van de esdoorns weer in het rond.

Eikelvergiftiging

Het occasioneel opeten van enkele eikels of bladeren is geen reden tot ongerustheid. Enkel wanneer grotere hoeveelheden opgenomen worden, kunnen problemen ontstaan. Dan krijgen paarden koliek, eventueel gevolgd door een bloederige diarree. De tannines die in het bloed opgenomen worden, veroorzaken dan ernstige nierbeschadiging.

De behandeling van deze paarden is heel moeilijk en de aandoening kent meestal een fatale afloop. Het aantal meldingen van eikelvergiftiging verschilt van jaar tot jaar. Schommelingen in de hoeveelheid eikels die de bomen produceren of variaties in het tanninegehalte aanwezig in de eikels, zijn daar de verklaring voor.

Toegang tot ander voer

Op risicoweiden worden de paarden best verwijderd wanneer de eikels beginnen te vallen. Is dit niet mogelijk, kan de directe omgeving van de bomen afgespannen worden. Het is ook belangrijk dat de paarden voldoende toegang tot ander voeder hebben. Zo voorkomt u dat honger hen ertoe dwingt om eikels op te eten.

Sommige paarden kunnen een voorkeur ontwikkelen om eikenbladeren te eten. Wanneer u dit opmerkt, plaatst u ze best op andere – veilige – weiden.

Esdoorns

Esdoorns zijn het meest gevaarlijke in de herfst. Dan vallen namelijk de bladeren en zaden (‘vleugeltjes’) van de bomen. In combinatie met weinig gras op de weide gaan paarden deze bladeren en zaden opeten met vergiftiging tot gevolg.

Indien uw weide een risicovolle weide is, dan raden wij u aan om uw voorzorgen te nemen en tijdig de paarden te verplaatsen of voldoende ruwvoeder te voorzien.

Meer info over esdoornvergifiting vindt u hier terug. 

Bron: Paardenpunt Vlaanderen

Foto: Istockphoto/Whiteway

Gerelateerde bedrijven

Topresultaten

Befix

Befix

T: +32(0)9 328 09 28

E: info@befix.be

W: www.befix.be

Trefwoorden:

Bekijk bedrijfsprofiel

LJ Leathers bvba

LJ Leathers bvba

T: +32(0)478 21 19 01

E: info@lj-leathers.be

W: www.lj-leathers.be

Trefwoorden:

Bekijk bedrijfsprofiel

Equilook Benelux bvba

Equilook Benelux bvba

T: +32(0)16 35 37 58

E: info@equilook.be

W: www.equilook.be

Trefwoorden:

Bekijk bedrijfsprofiel

Bieman de Haas (BR)

Bieman de Haas (BR)

T: +31(0)487 59 78 80

E: info@bieman.com

W: www.br.nl

Trefwoorden:

Bekijk bedrijfsprofiel

Naamsvermeldingen

Ariat

Lipica Rijlaarzen

Lipica Rijlaarzen

T: +31(0)162 51 20 01

E: info@lipica.nl

W: www.lipica.nl

Trefwoorden:

LAAT EEN REACTIE ACHTER