KBRSF, Paardensport Vlaanderen en LEWB nemen maatregelen tegen verspreiding EHV-1

0
997
Belgische paardensportfederaties nemen maatregelen tegen verspreiding EHV-1
Warm Up Arena Alltech FEI World Equestrian Games™ 2014 - Normandy, France. © Hippo Foto Team

De FEI besloot afgelopen maandag om de Europese wedstrijden te annuleren, vanwege de Rhino uitbraak in Valencia. De directie van KBRSF, Paardensport Vlaanderen en LEWB kwamen deze week samen met de diergeneeskundige commissie van KBRSF om te bespreken welke maatregelen genomen moeten worden op nationaal vlak.

De FEI verbiedt alle wedstrijden ( m.u.v. enkele tours die al begonnen zijn) verbiedt in 10 Europese landen, waaronder België, tot en met 28 maart.

Inschrijfgeld

Ook de Belgische sportfederatie heeft alle wedstrijden van alle disciplines en op alle niveaus geannuleerd tot en met 28 maart 2021. Mensen die waren ingeschreven voor een wedstrijd krijgen hun inschrijfgeld terug. Onder meer de Gold jumpingwedstrijden, PAVO Hengstencompetitie en alle activiteiten die door KBRSF, Paardensport Vlaanderen of LEWB gepland waren, zijn geannuleerd.

Niet-essentiële reizen

Gevraagd wordt om alle trainingen, veilingen, en alle andere samenkomsten van verschillende ‘paardenbubbels’ uit te stellen of te annuleren. Zo moet voorkomen worden dat paarden van verschillende stallen en uit verschillende regio’s met elkaar in aanraking komen. Het wordt ten zeerste afgeraden niet-essentiële reizen door te laten gaan. Paardensport Vlaanderen en LEWB vragen aan hun aangesloten clubs om de deuren te sluiten voor paarden en atleten uit andere ‘bubbels’.

Vaccineren

Het wordt ten zeerste aangeraden om je paarden te blijven vaccineren, laten de dierenartsen weten. De vaccinaties tegen rhino sluiten niet alle symptomen uit, maar zij zorgen ervoor dat er slechts milde symptomen ontstaan in geval van besmetting. Op lange termijn heeft de vaccinatie zeker een positief effect, aldus het bericht van KBRSF, Paardensport Vlaanderen en LEWB. Bij onlangs besmette paarden wordt een vaccinatie juist ten strengste afgeraden.

Temperaturen

Wat je zelf kunt doen op dit moment is het dagelijks controleren van de temperatuur van uw paard. Waar mogelijk ’s ochtends en ’s avonds. Wanneer de temperatuur van een paard in rust 38,5° Celsius of meer is, dan is het nodig om een dierenarts in te schakelen.

Symptomen

Het eerste symptoom van EHV-1 is de verhoogde temperatuur, daarna kunnen er mogelijk ademhalingsproblemen en neurologische problemen ontstaan. De neurologische problemen zijn: moeilijk bewegen, niet meer kunnen opstaan en zelfs verlamming in de achterbenen. Bij drachtige merries kan Rhino leiden tot een abortus, vaak op het moment van 9-10 maanden van de dracht.

KBRSF, Paardensport Vlaanderen en LEWB staan dagelijks in contact met de getroffen Belgische ruiters in Valencia. Door de Franse Federatie is er een dierenarts gestuurd die het contactpersoon voor de ruiters ter plaatse is.

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine , overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Bron: Equibel

LAAT EEN REACTIE ACHTER