Karolijn Lastdrager: “Ze groeien vaak zo in zelfvertrouwen”

0
1095
Karolijn Lastdrager met Mollie (2)

Met een lange carrière bij de Dierenbescherming op haar naam als evenementenorganisator, zijn het de paarden, die altijd haar grote passie zijn gebleven. “Ik heb periodes gehad waarin ik niets met paarden deed, maar toch ben ik altijd weer de paarden in gerold. Toen ik de kans zag om hier mijn beroep van te maken, ben ik daar met beide benen in gesprongen. Voor mij vielen de puzzelstukjes toen echt samen.”

Ook gaan coachen

“Ik begon als meisje op maneges en had nooit een eigen paard. Daarna heb ik ook hele periodes niets met paarden gedaan. Wel heb ik tien jaar bij de Dierenbescherming gewerkt want mijn liefde voor dieren is altijd aanwezig geweest. Toen mijn man een lunchroom begon waarin hij ex-verslaafden opleidt ben ik daar, naast mijn werk bij de Dierenbescherming, als coach aan de slag gegaan. Tussendoor had ik wel vriendinnen bij wie ik vaak hielp met de paarden. Door de crisis viel mijn werk bij de Dierenbescherming helaas weg en toen ik via Facebook de opleiding tot paardencoach tegen kwam vielen voor mij alle puzzelstukjes samen,” vertelt Karolijn.

Buitenlucht en paarden

“Ik ben de opleiding tot paardencoach gaan doen en heb tijdens die opleiding al veel ervaring opgedaan. Deze kennis heb ik daarna ook meegenomen naar de ex-verslaafden die mijn man opleidde. Ze waren vaak al zo moe van alle therapiesessies die meestal vanuit een kamertje werden gevoerd. Toen ik ze meenam naar buiten, veerden ze direct op. Tijdens de opleiding tot paardencoach heb ik mijn eigen Fjord, Mollie, gekocht. Ik nam mijn cliënten mee naar haar en de aanwezigheid van het paard, maar vooral ook de frisse lucht en de rust, deden wonderen,” legt Karolijn uit.

Karolijn Lastdrager Mollie weiland

De jeugd

“Door mijn ervaring als coach voor ex-verslaafden leerde ik dat veel verslavingen ontstaan door vervelende situaties uit de jeugd. Vaak hebben deze mensen in hun jeugd ouders gehad die niet in staat waren een stabiele omgeving te creëren. Later resulteert dat er in dat ze een uitvlucht gaan zoeken in bijvoorbeeld drugs, drank of eetstoornissen. Ik heb toen besloten dat ik het probleem liever aanpak voordat het te groot wordt. Dus liever voorkomen dan genezen. Ik wilde dus met jongeren aan de slag die thuis in een moeilijke situatie zaten. Het nadeel is dat deze mensen vaak niet zelf hulp durven in te schakelen of daar niet de middelen voor hebben. Toen werd ik benaderd door een jeugdzorginstelling. Zij hadden een paardencoach die ging stoppen en ze zochten een nieuwe paardencoach. Die kans heb ik met beiden handen gegrepen.”

Het werk nu

“Op dit moment werk ik ongeveer twee dagdelen in de week voor deze jeugdzorginstelling. Zij brengen de jongeren, vooral meiden tussen de dertien en achttien jaar, bij mij en één op één heb ik sessies met ze. Als ze met een grote groep komen, heb ik een collega die meehelpt. Ik ga met ieder meisje een traject aan en ze komen dus vaak voor langere periode terug. Daarnaast werk ik ook nog met de ex-verslaafden die door mijn man worden opgeleid en af en toe ook nog met particulieren. Ik vind het heel leuk om zo veel voor mensen te kunnen betekenen. Zeker onzekere meiden die hier binnen lopen en steeds iets zelfverzekerder weer weg gaan. Dan zie je echt hoe jouw werk voor hun zoveel kan veranderen,” vertelt Karolijn

Karolijn Lastdrager sessieKarolijn Lastdrager sessie 2

Nieuwe locatie

Toen Karolijn bij haar huidige stal kwam, heeft zij met het bedrijf afgesproken dat zij daar ook haar coaching sessies mag aanbieden. “Maar inmiddels is het werk best groot geworden en ben ik op die stal niet helemaal meer op mijn plaats. Ik ben dan ook heel blij dat Mollie en ik per 1 april naar een nieuwe locatie verhuizen, die coaching echt ziet als aanvulling op het bedrijf, zodat ik daar mijn coaching sessies door kan zetten.”

 

Tekst: Sophie van der Molen voor CAP Magazine. Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit

LAAT EEN REACTIE ACHTER