Kans op gebroken hoefbeen bij ongelijke bodem, pas op!

0
1148
Hoefsmid in de vrieskou
Frank van der Vliet Foto: Claartje van Andel

Op Facebook zie je het weer volop: leuke filmpjes van paarden lekker rollend en genietend van de sneeuw buiten. “Maar pas op!”, waarschuwt hoefsmid Frank van der Vliet (34). “Frisse paarden kunnen rare sprongen maken. Op ongelijke harde grond kan dat fataal zijn. Het kan zomaar een gebroken hoefbeen opleveren.”

Frank van der Vliet heeft het een keer meegemaakt. Bij een westernpaard, juist enorm ervaren op allerlei bodems. Het hoefbeen was gebroken en het was einde verhaal. “Juist die bevroren hogere uitstulpsels naast een hard bevroren hoefafdruk zijn de boosdoeners. Een breuk in het hoefbeen is zomaar het gevolg. Afhankelijk van de plek, kan dat fataal zijn”, zegt Frank.

Vlakke ondergrond

Een sprong maken op hard, vlak beton is niet erg. “Maar zelf zou ik paarden alleen in een besneeuwde paddock of wei loslaten wanneer ik zeker wist dat de ondergrond vlak was. En het geldt eigenlijk ook voor loslaten in harde bevroren binnenbakken. Controleer je bodem”, besluit Frank van der Vliet, “De risico’s zijn groot.”

GLOCK-team

Sinds 2007 werkt Van der Vliet zelfstandig in Diemen en omgeving. Leermeester van Van der Vliet was Roy den Bieman uit Erp, nog altijd de hoefsmid van o.a. Anky van Grunsven en het GLOCK-team.

Tekst & foto: Claartje van Andel

LAAT EEN REACTIE ACHTER