Zin in afwisseling? Rekken en strekken!

0
1056
Soepelheid verbeteren met rekken en strekken
Foto: Sabine Timman

Heeft je paard een dagje vrij of heb je geen zin om te rijden, maar wil je wel wat met je paard doen? Of wil je de soepelheid van je paard verbeteren?

Dan kun je rek en strek oefeningen met je paard doen. Het is niet alleen een leuke afwisseling voor beiden, maar het is ook ontzettend goed voor het lichaam van een paard.

Sommige oefeningen kun je na de training als cooling-down gebruiken. Ook kan je oefeningen naast de trainingen mee pakken voor extra souplesse. Je mag het zo’n 3x in de week doen, om de spieren en gewrichten van je paard niet te overbelasten.

Opwarmertje

Het is belangrijk om van te voren je paard eerst wat warm te stappen. Dit kan aan de lijn, of wandelend aan de hand. Dit is een belangrijke stap om de spieren warm te maken voor dat je daarmee aan de slag gaat (dat hoeft niet als je de oefeningen na een training meepakt).

Wat gebeurt er?

Voordat je aan deze oefeningen begint, is het handig om te weten wat er precies gebeurt tijdens het stretchen: de spiervezels worden weer op lengte gebracht en de bindweefsels rekken daarbij ook mee. Er ontstaat ruimte in de spier voor de doorbloeding. De bewegingsmogelijkheid wordt meer, de souplesse, balans en de coördinatie vergroten.

Wat ontzettend belangrijk is tijdens het uitvoeren van stretchoefeningen is dat je goed naar je paard luistert. Als je paard niet verder wil of je voelt weerstand, strek dan niet verder door en dwing hem niet! Begin klein, kijk hoe de beweging aanvoelt. Gaat je paard makkelijk mee? Dan kan je een stukje verder. Let op dat je niet teveel vraagt, ga steeds een stukje verder.

Passieve en actieve stretch

Je hebt twee soorten stretch, de actieve en de passieve stretch. Bij een actieve stretch lok je een paard met de wortel waardoor hij zelf de oefening uitvoert. Je raakt het paard niet aan en hij doet het helemaal zelf. Bij een passieve stretch neem jij het voortouw. Je pakt bijvoorbeeld een been dat je mee naar voren neemt en strekt om de schouderspieren te stretchen. Je houdt de rek even vast waar je lichte spanning voelt, zet daarna het been rustig terug.

Aan de slag

Stretch 1

Lok met een snoepje het hoofd van je paard naar beneden. Zo laag mogelijk tussen beide voorbenen. Probeer je paard daar een aantal tellen te houden. Het paard probeert altijd het hoofd iets te kantelen naar de richting waar jij staat, dus voer deze oefeningen aan beide kanten een keer uit.

Stretch 2

Bij deze oefening vraag je het paard om zijwaarts te buigen met zijn hals en rug. Ga zelf met je rug tegen je paard aan staan en leid hem om je heen. Hou hem daar een aantal seconden. Je kunt kijken of de stretch ook goed gaat als je nog een stapje naar achteren zet. Doe dit aan beide kanten 3x.

Stretch 3

Pak het voorbeen van je paard op en neem het mee naar voren. Zorg dat de voorknie iets gebogen blijft. Let op dat je paard jou niet van zich af duwt, maar dat hij zelf balans houdt op zijn beide achterbenen. Hou het been een paar seconden in de stretch en zet het weer rustig terug.

Stretch 4

Ga naar de eindpositie van stretch 3 en beweeg dan het been naar binnen. Hou het been daar weer even vast en neem het nog eens mee naar buiten. Daarna hou je het been weer recht onder het paard en zet je het rustig terug.

Stretch 5

Pak het achterbeen op in de houding die je hebt tijdens het uitkrabben van de hoeven. Til het been iets op en laat het weer zakken. Voer deze oefening rustig uit en herhaal de bewegingen een aantal keren achter elkaar. Strek het achterbeen voorzichtig naar achteren om hem vervolgens daar neer te laten zetten. Dit is een oefening om de achillespees op te rekken. Strek in het begin niet te ver naar achteren tijdens het neerzetten, maar bouw dit per keer op. Deze oefening versterkt de achterbenen.

Pas op

Kijk altijd goed naar je paard tijdens het uitvoeren van de oefeningen met de (achter)benen. Wees altijd zacht en voorzichtig, een paard kan uit reactie misschien schoppen, dus pas daar altijd voor op.

Heeft je paard een blessure (gehad) overleg dan altijd eerst met een specialist of je deze oefeningen met je paard kan uitvoeren.

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Bron: Het Soepele Paard

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER