Vijf tips: Motiveer de (beginnende jeugd)ruiter!

0
2536
motiveer

Als (jonge) ruiters beginnen met paardrijden is het het allerbelangrijkste dat ze plezier hebben in de omgang met hun pony of paard. Het rijden komt vaak nog op de tweede plaats. Hoe ga je als instructeur of ouders het beste om met een beginnende (jeugd)ruiter? Hoe motiveer je ze, en wat kan je beter niet doen? CAP zet vijf tips op een rij.

1. Niet te veel complimentjes geven

Je bent misschien geneigd om de beginnende ruiter, zeker als het een kind is, te overstelpen met complimenten. Maar doe dat toch met mate. Opmerkingen en schouderklopjes moeten wél terecht zijn. Volwassenen en kinderen hebben feilloos in de gaten wanneer ze niet gemeend zijn of niet juist. Overdreven prijzen heeft geen effect.

2. Verwachtingen realistisch houden

Houd niet-realistische verwachtingen -bijvoorbeeld over een komende les- voor je. Ze leiden tot stress en hebben een desastreus effect op het zelfvertrouwen van de beginnende ruiter. Veeg opmerkingen zoals ‘de volgende keer ga je door naar de verder gevorderde les’ van tafel.

3. Niet teveel peptalk

Te veel aanmoediging hebben een averechts effect heeft. Houd het kort en bemoedigend, maar niet te intens. Goedbedoelde praatjes leiden vaak onbedoeld tot een grote druk op de schouders.

4. Respecteer een kind dat overstuur is.

Is de beginnende ruiter een kind, dan is het zaak respect op te brengen voor de emoties die soms ontstaan. Voor ons is een dag waarop het wat minder gaat niet zo’n punt (‘Volgende keer beter’), maar voor een kind kan een les die niet goed ging, heel belangrijk zijn. Als je kind zegt ‘Ik reed zó slecht vandaag!’, zeg dan niet ‘Volgende keer beter’, maar reageer bijvoorbeeld met ‘Het klinkt alsof je er verdrietig over bent. Wil je vertellen wat er gebeurde?’ Op die manier erken je zijn of haar gevoelens en neem je hem serieus door te laten merken dat je hem wilt helpen.

5. Fouten maken mag

Ruiters met faalangst, die zich overdreven druk maken al ze fouten maken, kunnen niet genieten van de sport. Creëer een atmosfeer waarin fouten maken bij het leerproces hoort. Laat weten dat het ok is om een afstand te missen of een figuur te verknallen. Vertel dat elke sporter fouten maakt of een mindere dag heeft. Het gaat erom hoe hij daar mee omgaat en ervan leert. Leer dat ‘doorgaan’ de beste optie is en vertel dat je zonder fouten niet vooruit komt.

Bron: Hoefslag / CAP Magazine

Foto: Stock

LAAT EEN REACTIE ACHTER