Haarkruinen en karakter

0
9576
Bloedarmoede
Maakt je paard een lusteloze indruk? Is het snel moe? Misschien heeft het bloedarmoede

Er zijn mensen die beweren dat de groei van de haarkruinen op het voorhoofd van een paard wat vertellen over het karakter en de kwaliteit. Of dat waar is? Tuigpaardenman Roelof van ’t Oever uit het Nederlandse Tuitjenhorn denkt van wel. 

Amish

Van ’t Oever hoorde voor het eerst over de kruinentheorie bij de Amish, waar hij meer dan vijftien jaar  geleden zijn eerste tuigpaard aan verkocht en waar hij minstens drie maanden per jaar over de vloer komt. ‘Zij zijn geboren en getogen paardenmensen en van hen hoorde ik de theorie dat je aan de kruin, weerborstel of wervel op het voorhoofd van het paard diens kwaliteiten kunt aflezen. Ik heb er sindsdien op gelet en durf nu wel te stellen: de theorie klopt, al heb je natuurlijk altijd de uitzondering die de regel bevestigt.’

Haarkruinen

Hoe zit het dan?

Een kruin die zich tussen de ogen bevindt, duidt op een gemakkelijk, ongecompliceerd paard. Geen hoogvlieger, maar een fijn paard voor de recreant.
Een kruin boven de ooglijn op het voorhoofd betekent een bovengemiddelde intelligentie en zal absoluut bovengemiddeld presteren in het voor hun bedoelde gebruiksdoel.
Een kruin beneden de ooglijn voorspelt meestal dat ze vaak minder intelligent zijn en beneden gemiddeld zullen presenteren.

En als je paard meer haarkruinen heeft?

Twee kruintjes naast elkaar beneden de ooglijn kunnen op een dubbele persoonlijkheid wijzen. Bij deze paarden zal het niet altijd simpel zijn om ze wat te leren. Bovendien zullen zij meestal beneden gemiddeld presteren.
Paarden met twee kruintjes boven elkaar boven de ooglijn zijn vaak de paarden die onder de juiste begeleiding van ‘paardenmensen’ tot toppers kunnen uitgroeien. Voor ‘mensen met paarden’ kunnen ze problemen opleveren omdat deze paarden graag de nummer 1 zijn in de rangorde. Dit zijn de paarden waar de Amish de voorkeur aan geven.
Drie kruinen die een Z patroon vormen betekenen dat dit paard gevaarlijk, onhanteerbaar en gewelddadig kan zijn.

‘Verkeerd paard gekocht’

Van ’t Oever was de eerste Nederlander die een tuigpaard verkocht aan de Amish. ‘Mijn handelspartner David Beachy uit Goshen, Indiana, was degene die me daar vertelde over de kruinen. En ik durf nu wel te zeggen: het klopt gewoon bijna altijd, al heb je natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Laatst leverde een goede kennis een paard bij me aan. Ik zeg: ‘Nu heb je toch een verkeerde gekocht, deze is geen donder weerd!’ Hij ging aan de slag met het paard en na vijf dagen komt de eigenaar kijken. ‘Het was gewoon een naar dier. Wilde niet werken, was niet goed te hanteren. Kortom: een negatief advies en het paard is weggebracht. Het was een paard met twee kruinen op de verkeerde plek…’

Roelof van ’t Oever

Van jongs af aan heeft Van ’t Oever met paarden gewerkt. Op zijn achttiende was hij al van de partij op de concoursvelden, waar hij o.a. paarden als Prins Albert en GSM Rintje (beide v. Renovo) reed. Hij was onder andere zeven jaren lang verbonden aan het KWPN, als trainingsleider van de tuigpaardhengsten.

Roelof van ’t Oever met Jeebert (v. Eebert) in de VS. (Foto: Privébezit)

Bron: Hoefslag
Foto: DigiShots

LAAT EEN REACTIE ACHTER