Het paardengezicht: Pijn leren herkennen

0
1220
Gezichtsuitdrukkingen herkennen en pijn ontdekken bij een paard
Foto: Remco Veurink

Mensen kunnen het vertellen als iets pijn doet, daarnaast is het te zien aan het gezicht en de lichaamstaal. Paarden kunnen niet praten, maar onderzoekers stellen vast dat ook hun gezichtsuitdrukkingen veel zeggen. Karina Bech Gleerup is dierenarts en behaalde een doctoraat aan de Universiteit van Kopenhagen (Denemarken). Zij vertelt meer over de uitdrukkingen in het gezicht van een paard.

Het is voor dierenartsen niet makkelijk om pijn bij paarden te herkennen. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat net als bij mensen en andere dieren bepaalde gezichtsuitdrukkingen erop wijzen dat een paard pijn heeft. Het is vrij eenvoudig voor dierenartsen, maar ook voor paardeneigenaren, om de symptomen te leren herkennen.

Onderzoeken

Een onderzoeksteam uit Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kwam als eerste met een gestandaardiseerde pijnschaal op basis van gezichtsuitdrukkingen bij paarden. Het lijkt op het Body Condition Scoring-systeem.

Horse Grimace Scale (HGS) raadt aan om een ​​aantal verschillende gezichtsuitdrukkingen te bekijken en op te slaan om een ​​uiteindelijke pijn intensiteitsscore te herkennen. Er werd door onderzoekers uit Denemarken en Zweden onderzocht dat het voor mensen een makkelijke manier is om pijn in het gezicht te herkennen.

De vijf belangrijke gebieden waar je op moet letten volgens Bech Gleerup en haar team zijn: oren, ogen, neusgaten, snuit en gezichtsspieren. De deelnemers leerden om een score te maken op basis van hun observaties en de pijnintensiteit te beoordelen als ‘laag’, ‘gemiddeld’ en ‘hoog’. De nauwkeurigheid was gemiddeld 82%. “Wij vinden het erg belangrijk dat meer mensen pijn bij hun paarden leren herkennen”, zegt Gleerup.

Contact zoeken

De paarden van Gleerup zochten contact als ze pijn hadden. “Dit kan belangrijk zijn voor eigenaren, omdat contact-zoekgedrag naar de mensen die het paard vertrouwt het eerste teken van pijn kan zijn. Al mijn eigen paarden, die we hebben onderzocht, vertoonden dit gedragin meer of midnere mate. Ik heb het ook bij patiënten gezien”, aldus Gleerup

Het leren herkennen van het pijngezicht van paarden kan helpen om chronische of pijn in een eerder stadium te ontdekken.

Karina Bech Gleerup presenteerde haar de bevindingen op de 10e International Equitation Science Conferencein Denemarken. Bekijk de uitkomsten hier.

https://www.youtube.com/watch?v=OagPWNZ8IQA&t=39s

Nederlandse dierenartsen zijn ook bezig met onderzoeken naar pijnherkenning bij paarden. Thijs van Loon heeft een app ontwikkeld. ‘Paardenfoto’s gezocht voor onderzoek naar pijnherkenning’

Lees ook: Gezichtsuitdrukking vertelt of je paard pijn heeft

Tekst: Isa Vorkink voor Cap magazine, overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Bron: Horse and People

LAAT EEN REACTIE ACHTER