Geen Woorden maar Paarden!

0
1113
HorSense

In een wereld van verandering staan we continu onder druk om het beste uit onszelf of ons team te halen. Een professionele coach kan je helpen om competenties te versteken of belemmeringen weg te nemen. Onze co-coaches – de paarden – kunnen hier een versnellende factor spelen.

HorSense is een VZW gericht op het opleiden van professionele paardencoaches. HorSense staat voor kwaliteit, professionaliteit en deskundigheid.

Drie pijlers

In onze post-graduaatsopleiding ‘Coachen van mensen en teams met behulp van paarden’ leren we hoe je mensen met levensvragen (grenzen stellen, een laag zelfbeeld, oriëntatie van je privé of professioneel leven, te hoog stressgehalte, …) of teams met uitdagingen (communicatieproblemen, conflicten, weerstand, verandering, …) kan coachen met onze co-coaches – de paarden. We gebruiken hierbij coachingsmethodes uit NLP, Transactionele Analyse, kernkwadranten, ….

Daarnaast bieden we een opleiding ‘Systemisch coachen met paarden’ aan. Bij systemisch coachen verschaffen we de klant een inzicht in zijn verborgen dynamieken, belemmeringen en patronen die meestal te maken hebben met overtuigingen uit het familie- of organisatiesysteem. Verder zijn er nog vervolmakingscursussen voor het ‘Coachen van kinderen met paarden’ en ‘Stress en burn-out coachen met paarden’.

De drie pijlers van onze opleidingen zijn steeds: de coach, de klant en het paard. Van onze opleidingen bestaat 70% uit praktijk. We nodigen gastklanten uit om onze studenten zo snel mogelijk in de realiteit te brengen en ervaring op te doen. Onze opleidingen worden op verschillende plaatsen in België georganiseerd. Deze locaties waarborgen rust, veiligheid en liggen in een natuurlijke omgeving.

Happy Horse, intervisie en netwerkmomenten

Tijdens de Happy Horse momenten ontmoet je andere paardencoaches en -therapeuten. Je kan er ervaringen uitwisselen en leren van elkaar. Er wordt in kleine groepen gewerkt rondom bepaalde thema’s. Enkele thema’s zijn trauma, innerlijke kind, verslaving, rouw, bindingsproblemen, transformatie, … Dit alles onder een deskundige begeleiding.

Paard mag gewoon paard zijn

De coach heeft een grote kennis van paarden. De focus is weliswaar gericht op de mens, maar het paard wordt niet vergeten. HorSense laat het paard gewoon paard zijn. Er wordt niet gewerkt met aangeleerd gedrag. We werken met veel respect voor het paard en gebruiken tijdens onze coachings het kudde- en vluchtgedrag van paarden. Er wordt altijd naast het paard gewerkt. Het paardenwelzijn staat tevens centraal in al onze opleidingen.

De kracht van het paard

Paarden kunnen ons een haarscherpe spiegel voorhouden op gebied van authenticiteit, communicatie en leiderschap. Het zijn ideale leraren omdat ze volkomen oprecht zijn. Hun feedback is zeer direct. Ze werken ook op je onbewuste gedrag en emoties. Het geeft je inzicht in wie je op dat moment bent. Dat kan heel confronterend zijn maar ook bevrijdend omdat paarden niet oordelen. Ze houden alleen een spiegel voor en geven je de ruimte om het anders te doen. Paarden kunnen ons helpen in het proces van het herontdekken en
ontwikkelen van onszelf.

Het paard als leraar

Het is voor paarden zo dat de veiligheid van de kudde afhangt van het vermogen van ieder kuddelid om gevaar van roofdieren aan te voelen, op te pikken. Mensen vallen onder de categorie roofdieren. Roofdieren houden vaak stress vast in hun lichaam. Deze stress is zichtbaar in onze lichaamshouding. Deze stress is te voelen voor een hoog sensitief prooidier als het paard.

Paarden zijn afgestemd op alle niveaus van informatie en kunnen gemakkelijk de intenties van roofdieren onderscheiden. Ze voelen aan wanneer ze moeten vluchten voor gevaar, maar weten ook heel goed wanneer dat niet nodig is, wanneer ze veilig kunnen blijven grazen. In een kudde communiceren paarden met elkaar via gevoelens (energieoverdracht) en reacties. Hun communicatie is hierbij zeer verfijnd en informatie wordt sneller overgedragen dan onze menselijke geest kan begrijpen. Als één paard nerveus wordt en instinctief vlucht naar veiligheid, vlucht de hele kudde mee.

Als een mens incongruent (het ene denkt, maar het andere voelt) is of men heeft een verborgen intentie of agenda, dan is het zo dat de energie/vibraties of stresssignalen van deze intenties overeenkomen met die van de intenties van een roofdier in het wild. De ervaring leert ons dat indien er een gedragsprobleem is bij een paard, dit vaak is terug te voeren naar de communicatie, interne energie en intenties van de mens(en) die met het paard omgaan. Want zodra wij mensen in de persoonlijke ruimte van een paard stappen, worden we automatisch onderdeel van hun omgeving, hun kudde en dus is het paard afgestemd op onze gevoelens, intenties, gedachten en tevens energie.

Kennismakingsmomenten

HorSense organiseert regelmatig op verschillende plaatsen in België gratis kennismakingsdagen. Trek je stevige schoenen aan en kom een aantal oefeningen meedoen tijdens deze kennismakingsmomenten.

Raadpleeg de agenda op onze facebook-pagina


PRAKTISCH:
Henk Van ’t Net HorSense VZW
www.horsense.be
Facebook-pagina
Email: henk@horsense.be
Telefoon: 0475/38 42 93


 

Tekst & Foto’s: HorSense

Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER