Aan de gang met je net zadelmakke paard

0
2851
Zadelmak paard
Een net zadelmak paard

Je net zadelmakke paard rijden. Als het allemaal goed gaat, is het niet zo spannend meer. Maar hoe voorkom je dat je paard negatieve ervaringen krijgt, waardoor problemen ontstaan?  Een extra handje, voorbereiding en een flinke dosis geduld kunnen je een heel eind verder helpen. CAP magazine geeft tips.

1. Neem de tijd

Het zadelmak maken doet lang niet iedereen zelf. Het is in zeker zin een echt specialisme, en moet heel bewust gebeuren. Zorg er wel voor dat je paard voordat het zadelmak gemaakt wordt halstermak is. Zadelmak, het aanrijden van het jonge paard, is niet iets dat in twee weken klaar is. Neem er de tijd voor, of gun de zadelmaker de tijd die hij nodig denkt te hebben. Voordat er ‘een stuur, een gas en een rem’ op je paard zit, ben je zomaar acht weken verder.

2. Direct erop

Als je paard zadelmak is en de ruiter die je paard zadelmak maakt, geeft aan dat je paard er klaar voor is om daar jou gereden te worden, wacht daar dan niet te lang mee, maar stap er direct op. Bij voorkeur onder begeleiding van de ruiter die je paard zadelmak heeft gemaakt, want die kent jouw paard op dat moment het beste. Na die eerste rit trek je je verdere plan.

3. Rust bij het opzadelen

Al voordat je paard zadelmak gemaakt wordt, leer je het om in de poetsplaats verzorgd te worden. Enthousiasme bij een jong paard is eigenlijk heel normaal, al moet dat wel binnen de perken blijven. Van een jong paard kan je accepteren dat hij niet meteen stilstaat, dat heeft gewoon wat tijd nodig. Maar na een aantal keren moet dat wel verbeteren. Pas als je paard echt relaxed op de poetsplaats staat, gaat het naar de ruiter om het zadelmak te maken.

4. Hulp bij het opstappen

Zoals ook al bij punt 2 naar voren kwam, is het goed begeleiding te zoeken. De ruiter die je paard zadelmak heeft gemaakt kan je helpen, maar als die ‘niet in de buurt is’, kan je ook iemand anders vragen. Bij het opstappen is het de eerste keren aan te raden altijd iemand in de buurt te hebben, die wanneer nodig kan helpen.

Bron: CAP Magazine

Foto: Stock

LAAT EEN REACTIE ACHTER