Goede been- of peesbeschermer: mode-artikel of zit er meer achter?

0
385

Voor veel paarden is beenbescherming van belang; de paardenhuid rond de pezen is dun en wondjes ontstaan binnen een mum van tijd als het paard met zijn achterbenen de achterkant van de voorbenen aantikt. BR draagt graag een steentje bij als het gaat om het ontwikkelen van goede beenbescherming.

We vallen meteen met de deur in huis: nee, beenbeschermers en peesbeschermers zijn niet alleen bedoeld om er leuk uit te zien en ja, ze hebben een doel.

Minder kans op schade door strijken, aantikken of trauma

Het paardenbeen is namelijk extra gevoelig; de huid rondom het paardenbeen is niet alleen dun, maar bevat ook nog eens minder bloedvaten. Dit maakt de doorbloeding moeilijker en kan ervoor zorgen dat het herstelproces bij blessures minder snel gaat. Door het gebruik van beenbeschermers of peesbeschermers verklein je de kans op schade aan het been van je paard, die wordt veroorzaakt door strijken, aantikken en trauma van buitenaf. Ze zijn een hulpmiddel om blessures tegen te gaan en als ze ook nog leuk staan en comfortabel zitten, is dat mooi meegenomen!

Is een beschermer comfortabel?

Let erop dat de beschermer een goede pasvorm heeft. Dit betekent dat hij niet te los en ook zeker niet te strak mag zitten. Dit meet je door te kijken of er een vinger tussen de beschermer en de huid past. Het helpt als de beschermer van flexibel materiaal gemaakt is, voorzien is van meerdere (klittenband)sluitingen of anatomisch gevormd is. Plaats de beschermer ook niet te hoog of te laag, zodat je paard niet belemmerd wordt in zijn bewegingen.

Beschermers zijn meestal gevoerd met zacht materiaal zoals neopreen, een voering gevuld met traag schuim of een schapenvachtvoering, wat ze extra comfortabel maakt. Het voordeel van zulke voeringen is dat ze schokken kunnen dempen, kunnen helpen schuurplekken te voorkomen en kunnen zorgen voor een goede drukverdeling op het paardenbeen.

Wordt het niet te warm?

Het paardenbeen wordt met beschermers uiteraard warmer dan wanneer je je paard in de open lucht rijdt zonder beschermer. Daarom is het belangrijk dat de beschermers zijn gemaakt van materiaal dat de luchtstroom bevordert zodat de warme lucht niet onder de beschermer blijft zitten en het paardenbeen koel blijft. Daarnaast is het belangrijk dat de beschermer vochtafvoerend is, zodat zweet zo snel mogelijk naar buiten getransporteerd wordt en het paardenbeen zo droog mogelijk blijft.

Beenbeschermer of peesbeschermer?

Beenbeschermers zijn aan de voorkant dicht, in tegenstelling tot peesbeschermers. Ze bieden de pezen en kogels bescherming tegen trauma. De beschermers worden gebruikt bij training of buitenritten. Het materiaal van de beenbeschermers is flexibel zodat ze goed meebuigen met de bewegingen.

Peesbeschermers zijn speciaal voor de voorbenen van je paard, ze beschermen de benen tegen aantikken. De peesbeschermer bestaat uit een harde schaal aan de buitenkant en een open voorzijde.

Waar moet je op letten bij beenbeschermers?

Bij aanschaf van een paar peesbeschermers of beenbeschermers is het van belang dat je de juiste maat neemt zodat ze goed passen. Je paard moet goed kunnen bewegen en er mogen geen schuur- en/of drukplekken ontstaan. Daarnaast moet je er op letten dat je de peesbeschermers niet te strak vastzet, want dan komt er te veel druk op de pees te staan.

Bovendien kunnen de benen dan te warm worden. Bij een temperatuur vanaf 48 graden kunnen de pezen blijvend aangetast worden en dat wil je natuurlijk niet. Voorkom om die reden ook dat je paard de hele dag met beenbescherming rondloopt. Gebruik beenbescherming alleen op momenten waarvan je weet dat je paard een verhoogd risico loopt om geblesseerd te raken en de bescherming nodig heeft, zoals tijdens buitenritten, trainingen of als hij gekke sprongen maakt in de wei.

BR peesbeschermer BR Air Pro

BR Air Pro

Op zoek naar peesbeschermers die het paardenbeen optimaal beschermen en goede ademende eigenschappen hebben? Dan zijn de peesbeschermers BR Air Pro een prima keuze! Ze zijn gevoerd met ademend materiaal en passen perfect rond het paardenbeen dankzij de anatomische vorm en de verstelbare, elastische snelsluitingen. De voering in combinatie met de ventilatieopeningen zorgen ervoor dat het paardenbeen niet te warm wordt en dat vocht goed naar buiten getransporteerd kan worden, waardoor het paardenbeen droog blijft.

Event collectie: beenbescherming die matcht met je zadeldekken

Hoe leuk is het als je paard een matchende set kan dragen in een leuke kleur? De BR Event Collectie omvat allerlei items in de mooiste kleuren, van peesbeschermers en strijklappen tot zadeldekken en halsters. Kies je favoriete kleur en maak de set compleet!

Wist je trouwens dat het vernieuwde BR Event zadeldek Cooldry een prettige Cooldry voering heeft, waardoor het extreem sneldrogend, ademend en vochtregulerend is? Ideaal dus als je paard een net iets te dikke wintervacht heeft, waardoor hij erg zweet na een intensieve training. In de zomer is dit zadeldek natuurlijk helemaal onmisbaar. BR blijft het kleurenaanbod ook constant uitbreiden. Zo worden rond het najaar warme, winterse tinten en richting het voorjaar frisse, zomerse tinten gelanceerd. Op deze manier kan jij je Event collectie blijven uitbreiden.

DELEN
Vorig artikelOlivier Philippaerts in nieuwe outfit naar mooie vierde plek
Volgend artikelHippotherapie: zoveel meer dan paardrijden
Christine Dijk (1967) werkte jarenlang in de marketing/communicatie voordat ze ging schrijven over haar grote passie, paarden. Ze houdt de website van CAP bij en schrijft ook artikelen voor het magazine. Ze is een happy manegeruiter die af en toe ook een wedstrijdje meepakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER