“Ze is perfect, ons veulen van Krem!”

0
1094

Vorig jaar dekten Kyra van Emmen en haar dochter hun E-ponymerrie Elfee (Rousseau x Ferro) met de cremello hengst Krem. “Hij is veelzijdig, heeft een fantastisch karakter, en dat kleurtje van hem is ook super aantrekkelijk …” Vol spanning keken ze uit naar de geboorte van hun allereerste fokproduct. Hun droom – een palomino merrieveulen – kwam uit!

Informatie over dekken met Krem

Zie ook Krem: voor kleur in je fokkerij

“We zijn helemaal weg van die prachtige palomino pony’s die je veel ziet in met name de dressuursport. Maar we willen geen pony, we willen een paard!”, vertelt Van Emmen. “Onze 13-jarige dochter kan nog even vooruit met Elfee, maar er komt een moment dat ze de overstap naar een paard gaat maken. En wat is er dan mooier dan op je zelf gefokte paard verder te gaan, een paard dat je al kent vanaf de geboorte?”

Pittige merrie, gemakkelijke hengst

Elfee is een mooi gefokte KWPN-merrie. “Ze heeft leuke gangen en een echte sportmentaliteit; liever wordt ze aan het werk gezet dan dat ze een buitenritje mag maken. Het is wel een echte vosmerrie, eentje met een koppetje erop. We gingen op zoek naar een allround hengst die het liefst een palomino veulen zou opleveren. In de moederlijn van Elfee zit nog schimmel, dus met een verdunningsfactor bij de hengst zou het wel goed komen met die kleur. Maar het allerbelangrijkste vonden we het karakter, zeker in combinatie met een pittige merrie als Elfee.”

Krem viel in de smaak

“We zijn onervaren fokkers. We wilden graag de merrie naar de hengst brengen zodat de inseminatie goed zou verlopen. Voorwaarde was dus ook dat de hengst niet te ver van onze woonplaats gestationeerd zou zijn”, vertelt Van Emmen. “Krem bleek vlak bij te staan. Hij leek ons perfect leek voor Elfee. Het contact met de eigenaren was meteen goed; we zijn bij hen geweest en hebben veel vragen over Krem gesteld. Hij stond ons enorm aan, ook vanwege zijn uitstraling. Toen Elfee hengstig was, hebben we haar weggebracht en een week later konden we haar alweer ophalen: het was meteen ‘raak’!”

Palomino veulen

De dracht ging ook perfect, en 16 april was het zo ver… “Natuurlijk wil iedereen zijn veulen ‘live’ geboren zien worden, en ook dat lukte! ’s Ochtends was ik nog naar een klant gegaan – ik ben paarden osteopaat – en toen ik thuis was, zag ik dat de pootjesblaas al achter Elfee hing. Ze was gewoon in het land, zoals elke dag als het weer goed was. Snel de camera gepakt; mijn dochter heeft nog geholpen bij de bevalling. En wat waren we blij dat er twee lichte pootjes en een licht snoetje tevoorschijn kwamen!”

Toekomstig sportpaard?

Het geluk voor de familie Van Emmen kon niet op toen de nieuwe aanwinst ook nog een merrietje bleek te zijn. “Dat betekent dat we haar in elk geval voorlopig houden en dan zien we wel of ze de opvolger van Elfee wordt als sportpaard. Het veulen kreeg de naam Rising Sun; haar naam begint dan wel met de R zoals het KWPN dit jaar voorschrijft, maar ‘Sun’ wordt ingeschreven bij het NRPS, zodat we eventueel met haar naar de keuring kunnen”, vertelt de trotse eigenaresse.

Knuffelen

“We werden allemaal op slag verliefd op het mooie, guitige bekkie van Sun”, aldus Van Emmen. “Ze heeft ook een leuke aftekening op haar hoofd, en witte voetjes. En ja, lopen kan ze ook! In het begin stapte en galoppeerde ze alleen maar, nu begint ze ook haar elegante drafpassen te tonen. Ze heeft een hele ruime stap; ruimer dan die van Elfee. Ze is superlief en heeft een heel open karakter; nieuwsgierig, en goed van vertrouwen. Ze komt graag knuffelen en wil alles volgen. Ze is chique, en lijkt ook heel moedig en gaat nu al hele einden van haar moeder vandaan.”

Een plaatje, Krem-veulen Rising Sun!

Genieten van ons kleintje

Inmiddels is het rijden met Elfee weer voorzichtig opgepakt. Sun blijft dan in de box. “De merrie moet niet heel lang wegblijven, maar we bouwen het voorzichtig op. Hopelijk kan Elfee eind van de zomer weer mee op wedstrijd. En Sun? Ja, die moet gewoon lekker gezond opgroeien. Veel naar buiten, zodat ze sterke pezen krijgt. Voorlopig genieten we volop van ons prachtige kleintje!”

Informatie over dekken met Krem

LAAT EEN REACTIE ACHTER