Veulenseizoen: Moederloze veulens en pleegmerries

0
867
Merrie met veulen rennend door de wei
Foto: Sanne Wiering

Het veulenseizoen is begonnen! Een spannende tijd voor fokkers en iedereen die een veulen verwacht. 95% van de bevallingen verloopt gelukkig zonder problemen. Helaas zitten er ook risico’s aan het fokken en is de kans op het verliezen van een merrie of veulen aanwezig.

Het komt wel eens voor dat het veulen of de merrie overlijdt tijdens de bevalling. Hoe goed je alles ook hebt voorbereid. In deze situatie is het  zeer aan te raden om een pleegmerrie voor je veulen te  zoeken. Het verzorgen van een moederloos veulen is niet alleen ontzettend zwaar, maar ook voor het kleintje is het beter om opgevoed te worden door een merrie.

Hormonen

Een merrie die haar veulen is verloren kan een mooie uitkomst zijn voor een veulen die net zijn moeder is verloren. De melkproductie is dan al op gang en de moeder heeft hormonen om voor de kleine viervoeter te kunnen zorgen.

Groot bereik

Via een dierenarts kun je een pleegmerrie vinden. Maar ook op Facebook verschijnen meestal oproepen die meermaals gedeeld worden en daardoor een groot bereik hebben. Dat maakt de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen groter. Dan is er  de grootste kans op overleving.

Volledige dracht

Het is belangrijk dat de merrie al een volledige dracht heeft doorstaan. Door een vroegtijdige abortus heeft de merrie niet genoeg hormonen waardoor het niet in staat is om een veulen aan de voet te nemen.

Unieke procedure

Er zijn ook speciale klinieken die merries voorhanden hebben die door een unieke procedure (uiteraard begeleid door een dierenarts) een door hormonen in gang gezette bevalling meemaken. Hierdoor is de kans dat de koppeling met een moederloos veulen lukt.

Verdiep je van tevoren in de verschillende mogelijkheden, dan ga je goed voorbereid het veulenseizoen in!

 

Tekst: Isa Vorkink

LAAT EEN REACTIE ACHTER