Veulennamen: Regels per stamboek

0
1326
Veulennamen, regels bij stamboeken Friese paard en veulen
Foto: Ellen Franke

De veulens zijn in aantocht en dat betekent namen verzinnen! Per stamboek verschillen de regels wat betreft de namen. Sommige stamboeken houden per jaar een bepaalde letter aan, andere stamboeken hebben de eis dat het veulen een naam heeft die in lijn ligt met de naam van de ouders. Of de eerste letter van de moeder-merrie-naam. Echte fokkers voegen vaak de stalnaam als voor- of achtervoegsel toe.

Of je nou als particulier, of als fokker veulens verwacht, de geboorte is natuurlijk het hoogtepunt van het jaar. Je wil natuurlijk een leuke bijpassende naam want die naam zal wordt vastgelegd en zal het dier levenslang mee verder moeten. Sommige mensen veranderen wel paardennamen of geven een andere roepnaam, maar de naam, zoals die op de papieren wordt vastgelegd, zal altijd de officiële naam blijven.

Koninklijk Warmbloed Paard Nederland Stamboek

Het KWPN stamboek heeft weinig tot geen eisen ten aanzien van namen voor veulens behalve dat elk jaar een eigen letter heeft. Voor 2021 is dat de letter: R. Er mogen voor de naam ​maximaal 20 letterposities worden gebruikt.

Bij de Gelderse en Tuigpaarden zijn de oer-Hollandse namen nog steeds erg geliefd. Bij de Dressuur- en Springpaarden zijn er ook veel moderne uitingen. Een naam als ‘Gezegd’ komt zelfs voor. Of merkwaardige constructies om een lijn door te geven, zoals grootmoeder Marieke, dochter Quarieke en kleindochter Warieke.

Maximaal vijfentwintig leestekens zou wel prettig zijn, maar als de eigenaar een merrieveulen per se: ‘Nothing But Trouble I Said’, wil noemen, dan is daar op zich niets op tegen. Het KWPN registreert 10.000 veulens per jaar; zelfs namen die vaker voorkomen zijn niet bezwaarlijk.

Belgische Warmbloedpaarden Stamboek

Bij het Belgische Warmbloedpaarden Stamboek is er een splitsing in de paarden en de pony’s. Voor 2021 geldt voor de paarden de letter: V. Voor de pony’s de letter: C.

Fjordenpaarden Stamboek

Het Fjordenpaarden Stamboek in Nederland hanteert de regel dat iedere fjord die daar wordt ingeschreven een naam heeft welke begint met de letter van de jaargang. Voor 2021 is dit de letter: S.  Voor België gelden andere regels. Een Belgisch gefokt fjordenveulen mag dit jaar beginnen met de letter W. In België mag de stalnaam erachter, eigenlijk mag er veel.

Alleen buitenlandse Stamboeken zoals bijvoorbeeld Duitsland hanteren deze regel niet. Soms kan een fjord met een letter dus toch een andere leeftijd hebben.

Als een naam tè vaak voorkomt, laat het stamboek dit even weten en komt met alternatieven voor de fokker. Het is niet erg handig als er tien Nordan’s zouden rondlopen of zeven Ulrieke’s.

Het Fjorden Stamboek ziet graag Scandinavische namen of een naam passend bij een fjord. Een ‘Chambray de Bordeaux’ klinkt niet erg Fjord-achtig, bovendien worden dubbele namen niet gewaardeerd. Topas, Sverre, Sven, Ulrieke, Hanneke, Nordal, Fjelljon, Fjordgard etc. klinkt toch een stuk beter.

Friese Stamboek

Friese paarden hebben over het algemeen echte traditionele Friese voornamen. Het Friese Stamboek verplicht dit niet, maar ze waarderen het wel. Zelfs de in het buitenland gefokte Friezen krijgen van hun fokkers Friese namen.

Vaak wordt ook een bij het KFPS geregistreerde stalnaam ter onderscheiding achter de gekozen naam gezet (bijvoorbeeld Jelle ‘vom Friesenhof Altmark’). Nog een alternatief bestaat in de samenstelling Friese voornaam en de beginletter van de achternaam van de fokker.

Ook hanteert het Friese Stamboek een letter per jaar, 2021 P, Q, R, S

​Amerikaanse Quarter Horse Association

The Perfect Horse Name. Je kan zelfs een veulennaam al vooruit vastleggen, maar dit kost wel geld. Je kan namen veranderen en rijk worden door een affiliatie-programma.

De veulens hebben vaak een combinatie van de naam van de moeder en de vader. Chique Smart Beauty x The Big Brown One wordt dan vaak The Chique Smart One.

NRPS

Bij het NRPS zijn de regels veelzijdig. De naam van een hengstveulen moet beginnen met de eerste letter van de papa. Dus bijvoorbeeld Don Cremello du Bois is de vader, dan moet de naam van je hengstveulen beginnen met een D. Dit doen ze vooral omdat de hengsten prestaties hebben geleverd. Heb je een merrie? Dan is de keuze helemaal vrij voor de naam.

Connemara Stamboek

Bij de Connemara mag je het helemaal zelf weten. Veel fokkers gebruiken een stalnaam, waarvan sommige heel bekend zijn geworden. Zowel persoonsnamen, (Ashley, Mickey) als ‘ding’-namen (Spetter, Rainy) komen voor. Sommigen gebruiken Ierse namen, maar lang niet allemaal.

Er bestaat een traditie van vernoeming in de merrie- of hengstenlijn, die vaak een beetje poëtisch is, vooral bij importpony’s. Zo ontstond de Laughing-merrie lijn uit de merrie Rushing Water en dochter Laughing Water; hierna kwamen merries met ‘Laughing’ als voorvoegsel, zoals Laughing Grainne en Laughing Serina. De hengstenlijn Thunder – Thunderbolt – Thunder Bay en diverse ‘Thunder’variaties is een herkenbare en succesvolle lijn. Maar niets is verplicht.

Stamboek van de PURA RAZA ESPAÑOLA (PRE)

Het stamboek van de PRE heeft geen regels. Over heel de wereld worden PRE’s gefokt en daardoor geven fokkers hun veulens de namen die ze zelf het mooiste vinden. Als je een Estrella fokt en er zijn er al 31 geregistreerd, wordt jouw topper automatisch Estrella 32. Een unieke naam vinden is dus vaak leuker. Sommige fokkers zetten de hoofdletters van hun stalnaam achter de naam. De Woeste Hoeve zet bijvoorbeeld WH achter de naam van het veulen.

Nederlands Welsh pony en Cob Stamboek

Bij het NWPCS is de fokker vrij in de keuze van de naam van het veulen. Er zijn geen verplichte beginletters. Het niet toegestaan een niet geregistreerde stalnaam te gebruiken. In de Welsh-wereld lijkt de stalnaam soms belangrijker dan de eigennaam van de pony. De stalnaam staat dan ook voorop. Prachtige Welsh namen worden zeer op prijs gesteld.

De Schwarzwӓlder Fuchs

Op dit moment is het niet mogelijk een Schwarzwӓlder Fuchs te registreren in een Nederlands stamboek, maar wel in Duitsland! Dit kan alleen als zowel de dekhengst als fokmerrie geregistreerd zijn in het Duitse Stamboek.

Het SFVN, de Schwarzwälder Fuchs Vereniging Nederland houdt zich bezig met het informeren van leden en liefhebbers van dit zeldzame ras. Door dat er nog maar zo weinig paarden van dit ras zijn, moet goed worden gekeken dat er met een passende bloedlijn gefokt wordt om zo de raszuiverheid te behouden. Zo is het mogelijk om via het Zoo-Easy programma het inteeltpercentage van de combinatie merrie / hengst te bekijken. Hiermee kan worden gekeken of de hengst waarmee je wilt fokken niet te nauw verwant is met de merrie.

Regel is dat de naam van een hengstveulen begint met de eerste letter van de vader en een merrie met de eerste letter van Moeder.

Heb je vragen of twijfel je ergens over? Dan kun je altijd even het betreffende stamboek bellen of e-mailen.

Meer rassen op Paardencolumns

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Bron: Paardencolumns.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER