Van hengst uitzoeken tot insemineren, dekseizoen in aantocht

0
1604
Van hengst uitzoeken tot insemineren, dekseizoen in aantocht
Drachtige merrie. Foto: Digishots

In maart gaat (over het algemeen) het dekseizoen al weer van start! Ben je van plan om dit jaar jouw merrie te laten dekken? Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn.

Voor welke hengst ga je, wat gaan de kosten zijn, wat doe je tijdens een bevalling, waar gaat het veulen heen zodra hij afgespeend mag worden? Allemaal punten waar je over na moet denken voor je besluit om je merrie te laten dekken.

Opvolger voor je merrie

Stel: Je hebt de knoop doorgehakt en wil dit jaar dan toch echt je merrie laten dekken. Het veulen wordt misschien wel een leuke opvolger voor je (sport)merrie. Je begint met het uitzoeken van een hengst, dit doe je niet zomaar. Een hengst kies je niet alleen op basis van het uiterlijk tenslotte.

Verbeteren of een leuk kleurtje?

Bekijk je merrie, wat zijn haar zwakke of mindere punten? Is ze misschien erg lang, kies dan voor een wat korter gebouwde hengst. Heeft je merrie korte benen, dan kun je wellicht gaan kijken naar een hengst die hoger op de benen staat. De keuze is altijd wat je zelf wil. Een hengst met een leuk kleurtje is natuurlijk erg leuk maar je wil ook een goed en gezond veulen fokken, ook als het niet je doel is om de sport in te gaan. Dus ook bij hengsten met een leuk kleurtje is het verstandig te kijken naar de bouw.

Commercieel of voor jezelf?

Als je commercieel fokt kijk je naar afstamming, aanlegtesten, scores en eventuele dragers van bepaalde genen. Maar wanneer je het veulen voor jezelf fokt, zonder toekomstig sportdoel, zal dit waarschijnlijk veel minder belangrijk voor je zijn.

Het insemineren

Zodra je de hengst gevonden hebt komt misschien nog wel het moeilijkste en spannendste gedeelte: de dekking of inseminatie. Sommige hengsten staan op een dekstation, het gebeurt meestal dat je daar de merrie laat insemineren. Maar je mag vaak ook sperma bestellen om je merrie bij een ander dekstation te laten bevruchten.

Hengstigheid van de merrie

Het kan soms best lastig zijn om de hengstigheid van je merrie te ontdekken. In sommige gevallen kan de merrie hengstig gespoten worden zodra ze niet goed hengstig wil worden. Daarna wordt je merrie opgevoeld om te kijken wanneer het juiste moment voor bevruchting is. Soms moet je een aantal keren terug komen. Deze stappen kosten allemaal geld, van het hengstig spuiten tot het opvoelen. Houd hier dus rekening mee.

Niet drachtig worden

Het bevruchten lukt niet altijd in één keer. Soms moet je een aantal pogingen doen om je merrie drachtig te krijgen. Daarom is het advies ook om zo vroeg mogelijk te beginnen, dan heb je nog tot het einde van het dekseizoen om het te proberen. Heel soms wil de merrie echt niet drachtig worden. De dierenarts kan dan de baarmoeder onderzoeken. Er kunnen bijvoorbeeld cysten op de eierstokken zitten. Cysten zijn vochtblaasjes in de baarmoeder die ervoor kunnen zorgen dat een merrie minder makkelijk of niet drachtig wordt.

Als het geslachtsorgaan in orde is, kan het niet drachtig willen worden andere oorzaken hebben. In overleg met de dierenarts kun je kijken wat je dan moet doen. Soms kan het ook aan de hengst liggen, het bevruchtend vermogen  kan bijvoorbeeld minder zijn, en kan per hengst verschillen.

Het moment dat op de scan een kloppend hartje te zien is, is natuurlijk een fantastisch moment. Dan begint het pas, alles wordt echt.

In het artikel ‘Van dracht tot bevalling, van geboorte tot in de wei’ lees je alles over de stappen die daarna volgen.

Tekst: Isa Vorkink

Bron: KWPN

LAAT EEN REACTIE ACHTER