Tumor op de eierstok bij de merrie

0
1632
Merrie met veulen. De merrie kan te maken krijgen met een tumor op haar eierstokken
Mexx © DigiShots

Elk jaar, wanneer de dagen weer langer worden in het voorjaar dan komt de oestrusperiode van de merrie op gang. In die periode heeft de merrie te maken met hengstigheid.

Dan verandert het temperament en gedrag van sommige merries. Bij sommige zelfs heel heftig.

Het heftige gedrag van de merrie kent iedereen wel. Maar soms is het niet de hengstigheid waar de merrie mee kampt.

Granulosathecaceltumor

De merrie kan te maken hebben met een tumor op de eierstok: een ovariumtumor. Meestal gaat het maar om één eierstok. In het ovarium (bij de eierstokken) kunnen verschillende soorten tumoren voorkomen. De tumor wat het meeste voor komt is de granulosathecaceltumor. Het is nog niet bekend wat de oorzaak van ovariumtumoren is.

Verschijnselen

Het kan voorkomen dat de tumor wordt opgemerkt bij een routine onderzoek van de fokmerrie. Bij het opvoelen voelt de dierenarts dat één van de eierstokken heel erg groot is. De granulosathecaceltumor maakt geslachtshormonen aan, maar voornamelijk het mannelijke hormoon. De merrie wordt daardoor niet normaal hengstig maar kan de merrie zich als een hengst gaan gedragen.

Diagnose

Door een rectaal onderzoek kan de diagnose worden gesteld. De eierstok wordt daarbij door de dierenarts afgetast om te bepalen wat de grootte en de vorm van de tumor is. Met een echo wordt de inwendige structuur van de eierstok bepaald.

Behandeling

Door de verwijdering van de eierstok is genezing meestal mogelijk. Als de tumor eenzijdig was dan kan het zelfs mogelijk zijn dat de merrie na de operatie nog drachtig wordt en een  veulentje op de wereld zet.

Bij de behandeling wordt de eierstok met tumor chirurgisch weggenomen. Het paard wordt gesedeerd. Naast de sedatie krijg het paard ook nog een plaatselijke verdoving. Het verwijderen wordt vervolgens staand uitgevoerd.

Risico’s

Na de operatie moet het paard meestal zes weken op boxrust om de wond de kans te geven om te genezen.

Als de wond gaat ontsteken moet er snel actie ondernomen worden. Het paard krijgt een antibiotica kuur om de ontsteking te stoppen.

Na herstel kan de training langzaam opgebouwd worden.

 

Bron: Diergeneeskunde.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER