Dragende merrie: Extra voeding?

0
662
Dragende merrie, veulen drinkt bij moeder

En merrie is elf maanden drachtig. In die eerste maanden heeft de dracht nog weinig extra aandacht nodig. Maar zodra het einde nadert heeft de dragende merrie baat bij extra voeding.

Wanneer de merrie nog maar vier maanden hoeft, is het verstandig om haar extra te ondersteunen in de voeding. Door de merrie tijdens de dracht zo optimaal mogelijk te voeren zorg je voor een gezonde merrie en die geeft doorgaans goede biest. Biest is erg belangrijk voor het veulen, in deze eerste melk van de merrie zitten onder meer inmisbare afweerstoffen. Een goede kwaliteit biest zorgt dus voor een gezond veulen.

Hoe je de merrie tijdens de dracht voert is dus erg van belang voor het veulen. Komt je veulen tijdens de dracht al voedingstoffen te kort, dan kan dit invloed hebben op zijn prestaties later.

Rantsoen in balans

Maar hoe voer je dan goed? Je wil je merrie niet te dik hebben, dat is natuurlijk niet gezond. Wanneer je merrie op goed gewicht is, dan mag ze wat extra’s krijgen. Maar zorg in ieder geval dat haar rantsoen in balans is: voldoende ruwvoer en krachtvoer met genoeg eiwitten en voedingsstoffen. Wordt de merrie nog in de sport gebruikt, dan mag er krachtvoer gegeven worden. Merriebrok is niet nodig tot aan de laatste vier maanden van de dracht, anders loopt ze kans op overgewicht.

Extra’s

De grootte van het veulen is bepalend voor de behoefte aan voedingstoffen; hoe groter het veulen hoe meer behoefte. Zorg vooral dat je merrie genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Vooral van vitamine A en E kan de merrie wat extra’s nodig hebben. Koper en zink zijn ook erg belangrijke stoffen. Maar vooral de ruwvoerkwaliteit is bepalend. Laat een analyse uitvoeren  van het ruwvoer en laat  daar een voeradvies uit voortkomen.

Adviseren

Er is dus eigenlijk geen standaard advies voor een dragende merrie. Het kan per merrie heel erg verschillen wat haar behoeftes zijn. Maar het is wel erg belangrijk dát ze voorzien wordt van een goed rantsoen. Laat je adviseren door een deskundige. Gezonde merrie betekent een gezond veulen en een gezond veulen betekent een gezonde eigenaar!

Bekijk hier de uitgebreide informatie over voedingstoffen voor de merrie.

 

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Bron: Paardenarts

LAAT EEN REACTIE ACHTER