Dierenarts tegengehouden… Veulen en merrie dood

0
2435
projecten

Een merrie en haar veulen overleden terwijl de dierenarts werd opgehouden door een wielerwedstrijd, vlak bij Birmingham, Groot-Brittannië. “Het meest pijnlijke is dat hulp maar enkele minuten van ons verwijderd was,” reageert de eigenaresse van de paarden.

Volgens Helen van Heyningen van wedstrijdstal en stoeterij Euro Sport Horse in Solihull was de weg op zo’n anderhalve kilometer van haar huis een uur lang afgesloten vanwege de Velo Birmingham & Midlands ride. “Een verkeersregelaar wilde de dierenarts niet laten passeren,” vertelt ze aan Horse & Hound.

Verkeerde kant op

Van Heyningens partner dreigde de route voor de wielrenners te blokkeren, waarna de dierenarts werd doorgelaten. De merrie Bon Amour en haar veulen waren toen al overleden. “In een uur tijd ging het heel snel de verkeerde kant op,” vertelt ze.

De merrie Bon Amour werd voorheen uitgebracht op 1.30m-niveau. Ze zette al meerdere veulens op de wereld, maar het afgelopen weekend ging het mis. De bevalling kwam wel op gang, maar toen de schouders van het veulen eenmaal tevoorschijn waren gekomen, zat er geen schot meer in.”

Niet welwillend

Bij Euro Sport Horse worden jaarlijks acht à negen veulens geboren, maar zoiets had de fokker nog niet eerder meegemaakt. Ze belde de dierenarts en bracht de verkeersregelaar van de wielerwedstrijd, waaraan zo’n duizend fietsers meededen, op de hoogte. Die zegde zijn medewerking toe, maar helaas kwam hij uit bij een ander kruispunt waar men niet zo welwillend was.

Veulen én merrie overleden

Een uur later werd het veulen alsnog geboren, maar het leefde toen al niet meer. “Ik vermoed dat het in de moeder flink met zijn achterbenen heeft bewogen en haar van binnen heeft beschadigd,” vertelt Van Heyningen. Tegen de tijd dat de dierenarts arriveerde was ook zij overleden. Ze heeft flink geleden terwijl hulp nabij was. Dat vind ik het allerergste.”

De organisatie van de wielerronde heeft nog niet op de berichten van Van Heyningen gereageerd. Maar ‘dit had nooit mogen gebeuren’, vindt zij.

Bron: Horse & Hound

Foto: Shutterstock

Gerelateerde bedrijven

Topresultaten

Zangersheide Studbook

Zangersheide Studbook

T: +32(0)89 73 00 30

E: studbook@zangersheide.com

W: www.zangersheide.com

Trefwoorden:

Bekijk bedrijfsprofiel

Naamsvermeldingen

Belgisch Stamboek voor Fjordenpaarden

Belgisch Stamboek voor Fjordenpaarden

T: +32(0)476 27 46 08

E: web@fjordstudbook.be

W: www.fjordstudbook.be

Trefwoorden:

Belgische Stamboek voor IJslandse Paarden vzw

Belgische Stamboek voor IJslandse Paarden vzw

T: +32(0)491-59 41 36

E: info@bsijp.be

W: www.bsijp.be

Trefwoorden:

H.G.V.B.B.

H.G.V.B.B.

T: +32(0)2 270 05 52

E: info@hgvbb.be

W: www.hgvbb.be

Trefwoorden:

LAAT EEN REACTIE ACHTER