Curly Horse voor paardenliefhebber met allergie

0
3326
Curly Horse
Curly Horse

Je bent gek van paarden. Maar je bent er tegelijkertijd ook allergisch voor. Misschien is een Curly Horse een oplossing. 

Twee stamboeken

Fokkers besloten de naam American Bashkir Curly Horse te behouden. Later is een tweede stamboek opgericht waarbij voor een minder verwarrende naam gekozen werd: North American Curly Horse. Paarden uit beide stamboeken stammen van dezelfde genenpoel. Er is dus geen verschil tussen een Curly Horse en een Bashkir Curly, behalve het stamboekpapier.

Seborrhoic-eiwit

Mensen met een allergie voor paarden schijnen weinig tot geen allergische klachten te ervaren bij dit ras. Er zijn geen Curly’s die non-allergisch zijn, ze zijn hypoallergeen. Er is veel minder Seborrhoic-eiwit aanwezig in het haar van een Curly dan in de haren van andere paarden. En het zijn juist die eiwitten die een allergische reactie teweegbrengen.

Alle takken van sport

De paarden worden in Amerika ingezet voor alle takken van sport, van westernrijden (reining en barrel) tot springen en dressuur. Ze zijn veelzijdig en geschikt voor de endurance omdat ze bekend staan om hun snelle herstel na inspanning.

Mensgericht

Het karakter van de paarden is over het algemeen goed. Ze zijn goedgehumeurd, vriendelijk en niet snel van hun stuk te brengen. De meeste Curly’s zijn mensgericht, hebben een open karakter en zijn makkelijk te trainen en volgzaam.

Gekrulde oogwimpers

De Curly is een middelgroot paard met een stokmaat tussen de 145 – 160 cm. De paarden hebben een relatief klein hoofd, brede kaak, rechte benen, sterke knieën, een korte rug, een ronde achterhand en krachtige schouders. De ogen staan vrij wijd uit elkaar en de oogwimpers zijn gekruld. De paarden hebben korte tot gemiddeld lange oren en de haren aan de binnenkant van de oren zijn gekruld. De oren verharen niet in de zomer.

Alle kleuren

De Bashkir Curly komt in alle kleuren voor (inclusief bont). Een kleur die vaak voorkomt is vos. De wintervacht kan licht golvend tot sterk gekruld zijn, zoals bij een permanent. De helft van alle veulens krijgt die gekrulde vacht, zelfs als de Bashkir Curly wordt gekruist met een paard van een ander ras. De veulens worden geboren met een dikke krulvacht, krullen in hun oren en gekrulde wimpers. Onder de microscoop lijken de haren van een curly meer op mohair (wol) dan op gewoon paardenhaar.

Manen en staart verliezen

Een bijzondere eigenschap van deze paarden is dat ze hun manen en staart kunnen verliezen in de zomer, waarna deze ’s winters weer aangroeien. In de zomer kan de vacht vrijwel helemaal glad zijn.

Indianen

Over de exacte herkomst van de voorouders van dit ras wordt gespeculeerd. Indianen zagen paarden met krullen als bijzondere paarden. In het begin van de 20e eeuw werden ze gesignaleerd in Eureka in de staat Nevada. Een veeboer die rond 1932 ontdekte dat deze paarden winterhard zijn, wist er een paar te vangen uit een kudde mustangs en begon ermee te fokken.

Raszuiverheid

In het begin werd er niet veel waarde gehecht aan raszuiverheid. Het American Bashkir Curly Registry werd opgericht in 1971. Later ontstonden er nog enkele verenigingen die het paard onder de belangstelling willen brengen.

Bron: curlyhorses.nl / Hoefslag

Foto: abcregistry.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER