“Bosco is klaar om te laten zien wat hij kan”

0
1306

De palomino hengst Bosco trekt veel bekijks op social media; ook in België heeft hij veel fans. Inmiddels is er ook belangstelling voor hem als dekhengst. Logisch, want iederéén wil een paard met zo’n mooi kleurtje, lief koppie en super bewegingen! Even informeren bij zijn amazone Esmee van Gijtenbeek hoe het met Bosco is …

Informatie over dekken met Bosco

“Het gaat heel goed met Bosco. Nadat we eind januari ons wedstrijddebuut gemaakt hadden, wilde ik heel graag door naar het ZZ-Zwaar, daar was hij namelijk wel al klaar voor. Die eerste wedstrijd was een test om te zien hoe hij zich zou gedragen op vreemd terrein en hoe lang je moet losrijden, en zo. Dat soort dingen weten we helemaal niet over hem, omdat hij met zijn bijna zeven jaar nog zo onervaren is. Nou, missie geslaagd! Hij werd eerste en tweede met twee dikke winstpunten!”

Echt wedstrijdpaard

Esmee was super tevreden over ‘haar’ gouden beauty. “Bosco was vrolijk, maar dat mag als je zo jong bent en hengst. Afgezien van dat hij een paar keer hinnikte naar een aantrekkelijke merrie (:)), gedroeg hij zich voorbeeldig. Eenmaal in de ring lette hij perfect op mij. Hij is zo koel in z’n hoofd als wat, en helemaal niet schrikkerig of zo, hoewel er rondom de baan best veel te zien was.”

Wedstrijdmentaliteit

“Hij heeft een super karakter en mentaliteit: toen ik er eenmaal op zat gedroeg hij zich perfect. En in de baan was hij helemáál fijn! Vooral de tweede proef ging heel goed; ik kreeg het gevoel dat hij wel 70% kan lopen.” Volgens de amazone zou het een kwestie van kilometers maken zijn na deze eerste wedstrijd. “Het is zaak om te werken aan een stukje bevestiging en stabiliteit, waarbij ook de afwerking aandacht krijgt.”

Lekker doortrainen

Dat ‘kilometers maken’ kwam er niet van, in verband met het coronavirus. Wedstrijden rijden was er vanaf begin maart niet meer bij. Omdat het met Bosco hard genoeg was gegaan de ruim vier maanden dat ik hem reed, was dat voor hem niet zo erg. We kunnen nu rustig doorwerken. Ik rijd hem bijna elke dag. Als het mooi weer is, en dat is het nu vaak, train ik hem het liefst buiten; we hebben een hele mooie buitenbaan, en dan heeft hij het helemaal naar zijn zin, en ik ook!”

Souplesse

Verder heeft Bosco ook gewoon lekker tijd om te relaxen. “Hij komt aan de longe, we grazen met hem … lekker ontspannen Hij loopt ook in de paddock. Nou ja, lópen… hij gaat behoorlijk tekeer, en laat zien hoe lening hij is. Hij gaat lekker liggen rollen, en bokt en steigert er op los. Gelukkig doet hij dat niet als ik er op zit!”

Wissels en pirouettes

Inmiddels worden Bosco en Esmee wel een beetje ongeduldig. “Het duurt nu wel lang genoeg hè, dat ruiters niet kunnen starten … al ziet het er nu wel naar uit dat binnen afzienbare tijd weer kleine wedstrijden georganiseerd gaan worden. Bosco is klaar voor een stapje hoger: het ZZ-Zwaar. En we zijn al een beetje bezig met de oefeningen die in de Lichte Tour gevraagd worden, zoals wissels om de drie en vier galopsprongen, en halve pirouettes.”

Palomino

Dit seizoen wordt Bosco aangeboden voor de dekdienst middels diepvriessperma. Veulens van Bosco kunnen bij elk stamboek worden ingeschreven. Als je een merrie met de vosfactor met Bosco dekt, is de kans op een palomino veulen vijftig procent. Heb je een zwarte merrie of een merrie zonder vosfactor, dan is de kans op een andere bijzondere kleur, zoals valk of smokey black, ook vijftig procent.

Passende match

Wordt het geen nakomeling met een opvallend kleurtje, dan heb je nog altijd sowieso een fijn sportpaard. Bosco kan het karakter, de rijdbaarheid en de instelling verbeteren en past het beste bij merries met een sterke bovenlijn die iets opwaarts gebouwd zijn.

 

Informatie over dekken met Bosco

 

Bosco heeft ook een eigen Facebook-fanclub. Like je hem?

Foto: Sanne van der Meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER