Barokke paard op de kaart: nieuw concept “Classic Innovation”

0
3195
Classic Innovation
Een jong paard gefokt volgens de filosofie van Classic Innovation

Onlangs werd een Stichting opgericht door Franse, Duitse en Nederlandse pionier fokkers om een nieuw concept te ontwikkelen waarbij het barokke paard meer ingezet wordt in de dressuurpaardenfokkerij. De naam van dit concept: Classic Innovation.

Klassieke rassen

Reeds 5 jaren geleden pakten deze fokkers het idee op om de beste kwaliteiten van barokke rassen in de warmbloed dressuur fokkerij samen te voegen. De klassieke rassen waren eeuwen lang de beste dressuurpaarden en zelfs heden ten dage hebben ze vaak nog veel talent voor verzamelde oefeningen. Beperkt gebruik van “Classic” bloed kan de zuivere warmbloed- rassen nog verbeteren, zo blijkt.

Doorgefokte verdelingskruising

De Stichting wil verbetering nastreven door gebruik te maken van talentvol klassiek (barok) bloed en ook meer dan alleen Engels en Arabisch Volbloed. Dit wil ze bereiken met verder doorgefokte veredelingskruising en tenslotte door verdringingskruising. Dus zo weinig mogelijk gewone kruising (50/50%).

Gezondheid

Deze juiste combinatie van vreemd bloed heft bovendien de inteeltdepressie op, die de huidige paardenfokkerij plaagt. De gezondheid straalt af van de veulens en paarden. Genetische defecten zullen wellicht ook verdwijnen (bv. het gen-defect WFFS)!

De mix

De volgende eenvoudige basis regels waaraan deze nieuwe “Classic Innovation” fokkerij moet voldoen, kunnen als volgt samengevat worden:
1. Uitgaan van kwaliteit dressuur gefokte paarden met:
2. Een belangrijk deel warmbloed.
3. Daaraan toegevoegd enig dressuur gericht “Classic” (of barok) bloed.
4. En tenslotte enig Volbloed (XX / OX / XSha of X) met dressuur aanleg.

Stamboeken

De eerste proeven zijn veelbelovend, zodat over een 5 tal jaren meer berijders op hoger niveau aan de slag kunnen gaan met deze bijzonder gefokte “Classic Innovation” paarden. Het AES gaat deze innovatieve manier van fokken ondersteunen en registreren. Dit jaar zijn andere stamboeken begonnen barok bloed met gewone kruisingen te gebruiken. De belangrijkste ervaring van onze stichting is echter dat het barok bloed niet voor 50% ingebracht zou moeten worden, maar terug gedrongen moet worden.

Meer informatie

www.classicinnovation.org

 

Bron: Persbericht / CAP Magazine

Foto: Classic Innovation

LAAT EEN REACTIE ACHTER