Floor van den Dungen: “Paarden vertellen mij hun verhaal”

0
1708
Floor van den Dungen met haar 6 jarige friese hengst Wytse

Al van jongs af aan merkte Floor van den Dungen dat ze paarden niet alleen kan zien, maar ook kan aanvoelen, beter gezegd, vanbinnen kan horen. Inmiddels heeft ze hier haar beroep van gemaakt: ze behandelt paarden, op locatie, maar ook op afstand. En ze helpt mensen om hun paarden beter te begrijpen. Dit doet ze zowel in de (inter)nationale wedstrijdsport als in de recreatieve sector. “Mijn werkwijze is voor sommige mensen nog een grijs gebied, maar ik sta stevig met twee benen op de grond in paardenland,” vertelt Floor.

Samen in gesprek Floor van den Dungen

Geen goed gevoel

De ouders van Floor van den Dungen hadden toen ze nog jong was een Fries. Zo is ze in aanraking gekomen met de paardenwereld. Floor van den Dungen vervolgt: “Ik ben al snel gaan rijden bij een manege. Meteen het eerste paard waar ik op moest rijden, vertelde mij dat ze pijn had. Ik wilde er dus in eerste instantie niet op gaan rijden, maar ik heb het toch gedaan, omdat ik met de groepsles mee moest doen. Vijf minuten later lag ik op de grond en wilde ik er niet meer op. Dit voorval heeft mij toen wel aan het denken gezet. Ik vroeg mij af of de andere kinderen deze stem van het paard vanbinnen ook konden horen? En tegelijkertijd voelde ik me er ook heel verlegen mee, omdat ik al vrij snel begreep dat het paard mij in vertrouwen had genomen. Daarna ben ik terechtgekomen bij een paardenstal van een koeienboer. Hij had er een manege bij en gaf op een meer gevoelige manier les. Bij mij was hij voorzichtiger. Ik voelde me daardoor erg op mijn gemak.”

Twijfel voor de opleiding

“Bij de manegehouder ben ik steeds meer moeilijke pony’s gaan (in)rijden. Uiteindelijk kwam daar een pony die ik met mijn eerste spaargeld heb gekocht. Toen ik 18 was kwam mijn eerste Friese merrie. Ik was apetrots. Drie jaar later begon ik aan de opleiding op het Hippisch Centrum in Deurne. Maar ik wist ook dat deze opleiding niet overeenkwam met hoe ik met paarden omging. Toch heb ik uiteindelijk besloten daar de opleiding te volgen. Deze was zwaar, maar wel heel leerzaam. Via Deurne liep ik stage bij Stoeterij Zangersheide, opfokbedrijf Bütgenbach in België, dressuurstal Fremont Riding Stables in Amerika en bij een paardenfysiotherapeut. En in mijn vrije tijd maakte ik paarden klaar voor de keuring en ging ik vaak met de dierenarts op pad. Daar leerde ik ook allerlei natuurlijke behandelingen kennen. Ik pluk nu nog steeds de vruchten van al deze ervaringen,” vertelt Floor.

Internationaal

Na de opleiding is Floor van den Dungen aan het werk gegaan bij verschillende bedrijven. Floor zegt: “Ik ben terechtgekomen in Engeland op een kasteel met Friese paarden. Daar heb ik meegeholpen met de eerste keuring van het Engelse Fries paardenstamboek. Vervolgens ben ik als instructrice en ruiter in Duitsland aan de slag gegaan.”

Eigen bedrijf

Uiteindelijk heeft Floor de sprong gewaagd en is haar eigen bedrijf begonnen. Daarnaast gaf ze ook les als docent instructeur aan de paardenhouderij opleiding in Oss en Nijmegen. Later was ze product-auditor bij de examinering voor de paardensport en paardenhouderij. Bij dit alles bleef voor Floor het belangrijkste, dat ze het verhaal wat de paarden haar vertelden wilde overbrengen op de mens. “Ik help eigenaren om beter te leren communiceren met hun paard, en om onderliggende problemen te herkennen en oplossingsgericht te leren werken. En omdat ik altijd al op mijn eigen manier met probleempaarden had gewerkt, was behandelen via foto’s op afstand voor mij een logische volgende stap. Zo kan ik ook de paarden die niet bij mij om de hoek wonen ondersteunen. Een paard vertelt mij zijn verhaal en ik weet zo of er problemen zijn die voor hinder of ruis kunnen zorgen. Dit geef ik dan door aan de eigenaar,” legt Floor uit.

Weer vanaf 0 beginnen

Een aantal jaar geleden heeft Floor van den Dungen een ernstig ongeluk gehad waarbij haar onderbeen op meerdere plaatsen gebroken was. “Er is toen een auto over mijn onderbeen gereden. Het duurde een lange tijd voordat ik daarvan hersteld was. Ik heb weer opnieuw leren lopen en met de hulp van Flexchair ben ik zelfs weer gaan rijden. Dat heeft wel even geduurd. Je moet echt je balans weer zoeken en weer vertrouwen krijgen in je lichaam. Vooral het opstappen op een paard vond ik erg spannend. De artsen gaven aan dat ik maar beter een ander beroep kon zoeken. Dat wilde ik niet, omdat mijn hart bij de paarden ligt. Dus was ik zeer gemotiveerd om het herstelproces in mijn lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen. En op een gegeven moment was ik zover om weer dat te gaan doen wat ik het liefste doe: paarden en ruiters helpen. Al met al heeft deze ervaring mij bevestigd in mijn overtuiging dat positieve energie, geduld en doorzettingsvermogen het zelfherstellend vermogen van het lichaam positief beïnvloeden. Tegenwoordig willen we alles maar snel oplossen, maar ook in veel situaties met paarden is dat niet altijd de beste oplossing. De natuur heeft soms een ander ritme dan de snelheid waarmee wij resultaat willen zien,” geeft Floor aan.

Naar België

Tijdens haar revalidatie heeft Floor haar huidige man leren kennen die in België woonde. Floor vertelt: “Ik heb toen besloten mijn bedrijf voort te zetten in België, vlak bij de Nederlandse grens, onder de naam Floor4Q. De Q staat voor Quality, want daar ga ik voor. Ik was op dat moment erg blij dat ik nieuwe grond onder mijn voeten had en daar een nieuwe start kon maken. Ik voel me hier echt op mijn plek. Ik ben nu 49 jaar oud en ben mijn hele leven al zelfstandig geweest in de paardenwereld. Het is fijn dat steeds meer mensen mij weten te vinden.”

Behandeling op afstand

“Bij een behandeling op afstand begin ik met een reading van een foto en tegelijkertijd behandel ik het paard, waardoor het zelfherstellend vermogen geactiveerd wordt. Een behandeling duurt ongeveer een week. Dit verschilt natuurlijk ook per paard en per situatie. Sommige paarden dragen meer oude ballast met zich mee dan andere. Daarna volgt er een periode van een aantal weken waarin het paard de tijd krijgt om te herstellen. Vaak heeft een paard een tweede behandeling nodig, zodat de dieperliggende blokkades verwijderd kunnen worden en het paard teruggezet kan worden in zijn eigen spoor. Ik ben dankbaar dat ik dit werk mag en kan doen voor de paarden en hun eigenaren,” besluit Floor.

Het energetisch veld van een paard Illustratie Sarah Linde

 

Tekst: Sophie van der Molen voor CAP Magazine. Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit en Illustratie Sarah Linde

LAAT EEN REACTIE ACHTER