Één met je paard: “We vullen elkaar echt aan”

0
1066
een met je paard, teamfoto (2)

Door corona staat de hele wereld op z’n kop. We kennen alle minder leuke verhalen, maar corona brengt soms ook leuke initiatieven. Hieronder de samenwerking van vijf paardenvrouwen die samen het team van ‘Één met je paard’ vormen. Met als gedeelde passie een voorliefde voor paarden, kennen de vijf dames elkaar van de 2 -jarige opleiding Horsemanship Mastery. Joke, Bianca, Vera, Sarina en Toussaint zitten verspreid door heel Nederland met hun eigen paarden. Naast het begeleiden en trainen van mens en paard, zijn zij hard aan het werk samen een platform op te zetten.

Corona gaf mogelijkheid

“We begonnen het eerste jaar met 10 vrouwen aan deze opleiding. Gaandeweg zijn er mensen gestopt en zijn we met vijf deelnemers overgebleven. We waren toen in de tweede helft van onze opleiding. Die verliep net als voor velen wat anders door de corona. Vanaf dat moment waren we in de eerste lockdown en hebben wij erg veel aan elkaar gehad. We wisselde online informatie uit en hielpen elkaar met problemen die we tegenkwamen in relatie tot onze paarden. Dat deden we al in de opleiding door filmpjes te plaatsen in een besloten facebookgroep. Uiteindelijk leidde dit tot het uitgesproken verlangen naar elkaar om samen een verbindingsgroep te zijn voor mens & paard,” legt Bianca uit.

Bedrijfsnaam meegekregen

“Na onze opleiding gaf de eigenaresse aan te stoppen haar instituut ‘Één met je paard’. Na overleg hebben wij met z’n vijven de bedrijfsnaam en website overgenomen. We gaan we er iets moois van maken en hebben allemaal best wel de insteek: we zien wel waar het platform ons brengt. We hebben dus nu nog niet zwart op wit staan wat we precies willen op de lange termijn,” vertelt Sarina. “Tijdens de opleiding hebben we het ook veel over onszelf gehad. Daardoor kennen we elkaar erg goed en op een andere manier dan je mensen op straat leert kennen. Door de Corona-lockdown hebben we nu de kans om stappen te maken. We doen dit allemaal naast ons eigen bedrijf of werk en steken er veel tijd en energie in. Daar hebben we nu de mogelijkheid voor, dus die kans grijpen we,” vult Joke aan.

een met je paard, foto met paard

Challenges via Facebook

Inmiddels zijn de dames begonnen om de Facebook-pagina ‘Één met je paard’ aan te pakken. Er staan inmiddels 18 uitdagingen op voor meer verbinding met je paard. “We willen mensen inspireren dat ze eerst zelf ontladen van hun eigen spanning en vertrouwd raken met samen te ontspannen. Het gaat ons echt om het open samenspel tussen mens en paard,” vertelt Bianca. “Er zijn ruiters die pas met hun aandacht en gedachten bij hun paard zijn als ze opstappen. Bijvoorbeeld het poetsen en zadelen gaat vaak op automatische piloot. Maar eigenlijk ben je volgens ons al met je paard bezig op het moment dat je besluit naar je paard te gaan. We willen mensen bewust bezig laten zijn met hun paard om zo samen tot ontspanning te komen,” legt Toussaint uit.

Online clinics

“We zijn met zijn allen hard aan het werk voor een online clinic. Daar willen we in de toekomst meer mee gaan doen. Het is dan gericht op een bepaald onderwerp of probleem. In de clinic waar we nu mee bezig zijn, willen we iemand in drie weken helpen met het verantwoord wandelen met je paard vanuit een basis van ontspanning,” vertelt Sarina. “Het doel is om een combinatie te maken van onze eigen één op één coaching sessies samen met een platform om kennis op te doen. We zijn dan ook niet van de snelle aanpak. Als je met een probleem bij ons komt, kan je er vanuit gaan dat we de tijd voor je nemen en dat we ons best zullen om het ook op de lange termijn op te lossen. Dat is vaak niet in één sessie gedaan,” vult Vera aan.

Eigen interesses

“Omdat we allemaal onze eigen expertise hebben binnen de paardensector, kunnen we veel mensen en paarden ondersteunen. We kunnen gebruikmaken van elkaars kennis en ervaring. Bianca heeft bijvoorbeeld een psychologische achtergrond en is trainer van zachte vaardigheden. Ik ben VMBO-docent van beroep en ben instructeur. Joke is coach, ergotherapeut en instructeur. Vera is ook coach. En Toussaint heeft zich meer gespecialiseerd in de huisvesting, voeding, het fysieke deel en de energetische kant. Samen hebben we dus eigenlijk zoveel soorten kennis, dat we onze clinics goed kunnen onderbouwen,” vertelt Sarina. “We leren zelf ook nog erg veel van elkaar. Dat maakt het zo mooi om met verschillende mensen en expertises samen te werken,” vult Bianca aan. “We zitten meestal ook wel redelijk op één lijn. En anders komen we daar wel. We zijn bereid met elkaar te praten en begrijpen elkaars standpunten. Zo komen we er altijd wel uit samen,” besluit Joke.

een met je paard, foto met paard 2

 

Tekst: Sophie van der Molen voor CAP Magazine. Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit

LAAT EEN REACTIE ACHTER