De nieuwe identificatie- en registratieplicht

0
900
Paardenbedrijf
Foto: Sabine Timman

Het is je vast nog niet ontgaan de identificatie- en registratieplicht. Op 21 april 2021 gaat deze nieuwe Europese diergezondheidsverordening in. Wat betekent dat voor de paardensector? Er wordt nog aan de details van de uitvoering gewerkt, dus nog niet alles is duidelijk over hoe alles gaat lopen.

Twee groepen

identificatie- en registratieplicht houdt in dat je bekend moet maken wáár je jouw paard houdt. Paardenhouders worden verantwoordelijk voor de registratie van de paarden. In de Europese wet zijn twee opgedeelde groepen: de verantwoordelijke voor de locatie en de verantwoordelijke voor het paard. Degene die verantwoordelijk is voor het paard moet zorgen voor de registratie. Dit is meestal de eigenaar, maar staat je paard ergens anders een langere tijd ondergebracht? Dan is die persoon de verantwoordelijke. De eigenaar van de locatie moet zorgen dat de registratie en het aantal paarden op de locatie klopt.

Dit kan dus een stichting zijn die eigenaar is van de locatie en deze doorverhuurd aan een manege of een ruiter. Of een paardenhouder professioneel of hobbymatig is, maakt niet uit. Ook als je alleen een weiland hebt waar paarden staan, telt het als locatie.

Situatie in Nederland

In Nederland resulteert dit in een verplichting om als paardenhouderij een eigen administratie bij te houden. Tijdelijke verplaatsingen moeten daarin worden opgenomen. Als het paard langer dan dertig dagen naar een andere locatie gaat moet dit doorgegeven worden aan de centrale database van Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO).

Het kan zijn dat de locatie gecontroleerd wordt. De paardenhouder moet dan met eigen administratie kunnen aantonen dat het aantal paarden dat aanwezig is klopt. Dat zorgt voor een grote administratieve belasting.

België

Navraag bij Paardenpunt Vlaanderen leert dat in België is de situatie nog wat minder concreet is: “Alle paardachtigen op Belgisch grondgebied worden verplicht geregistreerd in de gegevensbank van de Belgische Confederatie van het Paard”, aldus Paardenpunt Vlaanderen. BCP zal communiceren over de wijzigingen die in principe zullen ingaan op 21 april 2021 bij het in werking treden van de Animal Health Law, zodra er vanuit de overheid definitieve teksten zullen meegedeeld worden.”

Bron: CAP Magazine/ De Hoefslag

LAAT EEN REACTIE ACHTER