Darmbacteriën zorgen voor betere prestaties bij paarden

0
557
Bloedonderzoek om de bacteriën in de darmente controleren

Uit onderzoek tijdens de International Endurance Competition in Fontainebleau blijkt dat een paard beter presteert door bacteriën in zijn darmen.

Er werd bloed afgenomen van twintig paarden die deelnamen aan de wedstrijd. Dit gebeurde voor en na de acht uur durende competitie, daarbij werd gekeken naar welke bacteriën in de darmen van de paarden te vinden waren.

Langer energie

Bepaalde bacteriën gaven chemische signalen af die ervoor zorgden dat de viervoeters langer energie hadden. Het proces in het lichaam dat onderzocht werd bij de paarden is vergelijkbaar met dat van de mens die een marathon loopt. Het Franse onderzoeksinstituut Frontiers in Molecular Biosciences publiceerde dat onderzoek.

Mitochondriën

Mitochondriën pikken de signalen van de bacteriën die worden afgegeven op. Mitochondriën zijn een soort energiefabriekjes van de lichaamscellen, die zorgen ervoor dat het lichaam van genoeg energie is voorzien om te kunnen presteren. De signalen zorgen ervoor dat het langer duurt voor het paard een te lage bloedsuikerspiegel krijgt. De ontstekingsreactie in de cellen van het paardenlichaam worden daarmee uitgesteld. Dat resulteert in langere uithoudingsvermogen tijdens de race.

Aanpassingen in dieet

Door dit onderzoek is er onder meer duidelijk geworden dat  er beter nagedacht moet worden over voeding van een paard, zodat het paard tijdens een langdurige inspanning zo goed mogelijk kan presteren. De juiste voedingssupplementen zorgen voor de toename van precies de juiste bacteriën in de darmen van de paarden, en om de juiste supplementen te vinden is een uitdaging, aldus de onderzoekers

Nauw verwant

De onderzoekers vermoeden waarom de energiefabriekjes van de cellen gevoelig zijn voor de signalen van de darmbacteriën: ze zijn nauw aan elkaar verwant. De verre, verre voorouders van de mitochondriën waren zelf bacteriën, die ooit deel zijn uit gaan maken van grotere cellen. Dat zou kunnen verklaren waarom de mitochondriën en bacteriën zo goed met elkaar kunnen communiceren.

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Bron: Nporadio1

LAAT EEN REACTIE ACHTER